Groentehapje voor baby

Babyhapjes

Eerste hapjes

Wat een mijlpaal, de eerste babyhapjes!

Je baby is 4 maanden, wat een mijlpaal! Je kleintje mag nu zijn eerste hapjes gaan eten. Heel erg leuk natuurlijk! 


Maar... veel ouders vinden het ook gedoe. De dagen zijn al vol met het verzorgen van je baby, je werk en je sociale leven. Je baby kan in het begin nog niet met de pot mee eten, dus moet je voor hem of haar speciaal iets anders maken.

Leer babyhapjes maken. Gratis e-book, checklist en webinar

e-book baby

Smaken leren kennen

Leren eten start al in baarmoeder, vanaf het tweede trimester kan je baby proeven en eet hij dus mee met wat de moeder eet. Zo went je baby al aan de smaken die je als moeder vaak eet.

Tijdens de borstvoedingsfase smaakt de moedermelk ook altijd een beetje anders, de smaken die je als moeder eet gaan namelijk ook in je borstvoeding zitten. Ook hier kan je baby dus al oefenen met smaak.


Wat je baby vaker proeft, gaat hij steeds lekkerder vinden. 


Vanuit dit principe is het dus belangrijk om gezonde producten regelmatig aan te bieden. Zorg ervoor dat je baby juist in deze eerste fase leert wennen aan gezonde smaken. Zowel in de buik, via de melk als met de eerste hapjes kun je dit principe dus onthouden.


Oefen in die eerste belangrijke fase dus vooral met gezonde producten, groenten en fruit zijn nu het allerbelangrijkst. Dit zijn producten die veel kinderen en volwassenen veel te weinig eten, maar die enorm belangrijk zijn voor onze gezondheid. 

Als je in die eerste fase goed oefent met de smaak van groenten en fruit, dan kan dat enorm helpen om groenten en fruit meer te leren waarderen en er dus op latere leeftijd meer van te kunnen genieten. Dat helpt enorm bij het opbouwen van een gezond eetpatroon.


Groenten bevatten veel bitterstoffen en fruit juist zuren. Onze smaakvoorkeuren zijn juist zoet en zout, en niet bitter en zuur. Vandaar dat je echt moet oefenen met deze producten met groenten en fruit om het lekker te gaan vinden. 

Aandachtspunten eerste hapjes

Begin als je baby er klaar voor is. Kijkt hij het eten van je bord? Maakt hij smakgeluidjes? Dan is het tijd om te starten met de oefenhapjes! (niet eerder dan 4 maanden en niet later dan 6 maanden)

Begin met groenten. Aan de smaak van fruit hoeven baby’s minder te wennen dan aan de smaak van groenten. Als je met fruit begint, wordt het daarna moeilijker om groente te leren eten.
Laat zien wat je kindje eet. Laat hem de groente zien, voelen en ermee spelen. Zo raakt hij zowel vertrouwd met de smaak als met het product zelf.
Maak het leuk! Zorg vooral dat je er samen plezier aan beleeft. Als je kleintje er genoeg van heeft, stop dan. Ook al is het hapje nog niet op.
Begin met pure smaken. Alle smaken zijn al nieuw voor een baby. Laat ze eerst puur wennen tot je smaken gaat mengen.
babyhapje 4 maanden
Vanaf 4 maanden mag je baby een eerste hapje gaan eten! Dit is  niet omdat het nodig is qua voedingsstoffen, wel om te wennen aan structuur en smaak EN om de kans dat je baby een allergie ontwikkeld te verkleinen. Groenten en fruit zijn heel geschikt om in deze fase hapjes mee te maken. 
6 maanden babyhapjes
Vanaf 6 maanden heeft je baby bijvoeding nodig naast melk, nu is het dus echt nodig om babyhapjes te gaan geven. Je mag meer producten geven dan alleen groenten en fruit, zo mag je nu ook koolhydraten zoals pasta en aardappels gaan geven, alsook kip en vis. Groenten en fruit blijven echter wel het allerbelangrijkst voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.
Baby met komkommer

In de komende maanden zal je baby steeds minder melk gaan drinken, en steeds meer vaste voeding gaat eten. Babyhapjes gaan dus melk vervangen. 

Ga door met een breed smakenpalet aanbieden, oefen met structuren en geef ook eens een stukje groente of fruit in de hand. Experimenteer met kruiden, specerijen en maak het samen leuk en gezellig!