borstvoeding geven

Borstvoeding

Met jouw lichaam je baby voeden

Borstvoeding peuter

Je baby heeft maar één product nodig

Borstvoeding geven is heel goed voor je baby en het is nog fijn en leuk ook. Je hebt een bijzonder momentje samen en je melk stemt zich precies af op wat je baby nodig heeft. Geweldig dat jouw melk het enige is wat je baby in de eerste maanden nodig heeft.


Borstvoeding vraagt wel veel van je eigen lichaam, vooral de eerste maanden als je nog meerdere malen per dag voedt. Zorg daarom goed voor jezelf. Alleen als jij je goed, gezond en ‘fit’ voelt (voor zover dat kan in de eerste maanden) ben je ook goed in staat om voor je kleintje te zorgen.


Via de voeding die jij eet beïnvloed je de smaak en de voedingswaarde van je melk. Dat vind ik een fantastisch gegeven. Als jij nu veel groenten en fruit eet, zal je kleintje al meer aan de smaak gewend zijn wanneer hij het zelf gaat doen, dat maakt het straks makkelijker. En hoe gezonder jij eet, hoe gezonder je melk zal zijn.

Aandachtspunten bij borstvoeding

Let op of er dingen zijn waar je baby last van krijgt. Sommige baby’s kunnen er niet goed tegen wanneer hun mama bijvoorbeeld kool, ui of zuivel eet. Andere baby’s hebben nergens last van. Heeft je baby vaak last van krampjes? houd dan eens bij wat je zelf eet en of je een verband ziet in producten en de krampjes van je baby.


Alcohol is af te raden (maar je moest al zo lang zonder een lekker glaasje wijn! Als je drinkt, drink dan meteen na de voeding en een uur voor het voeden niet meer). Als je op tijd stopt met alcohol drinken is de alcohol afgebroken voordat je baby gaat drinken en krijgt hij dus geen alcohol binnen. Zelf had ik ook nog alcoholtesten voor mijn melk. Je doet een beetje melk op zo’n test, en deze verkleurt als er alcohol aanwezig is. Echter is het wel aangetoond dat baby’s minder goed de borst leegdrinken als de moeder alcohol heeft gedronken (dus ook als de alcohol al afgebroken is door je lichaam). Dus liever niet te vaak.


Gezond voor je borstvoeding

Gevarieerd en gezond eten

Veel drinken, zo'n 2 liter per dag (liefst veel water of kruidenthee)  

Eet af en toe allergenen om de kans dat je baby allergisch wordt te verkleinen. Bijvoorbeeld melkproducten, pinda’s en schaaldieren

De eerste drie maanden na de geboorte je baby elke dag druppeltjes vitamine K geven

Eet veel groenten en fruit. Zo kan je baby al aan de smaak van deze producten wennen en het is ook gezond voor jou!

Soep voor borstvoeding

Gezond eten voor mama's

Wat een honger! Ik weet niet of je het herkent, maar die eerste maanden na de geboorte had ik zo'n honger! 

Je mag ook zeker wat extra eten als je borstvoeding geeft (ongeveer 500 calorieën per dag extra), je voedt nu twee lichamen met jouw voedingspatroon. 


Let wel op wat je extra pakt. Ik heb zelf bijvoorbeeld vaak gezonde energieballen, smoothies en soepen op voorraad. Zo krijg ik extra gezonde producten binnen, en vul ik de honger niet met ongezonde producten. Bij mijn blogs en recepten vind je veel inspiratie voor gezonde producten voor jou.

             
borstvoeding geven

De darmflora van je baby

Een gezonde darmflora is heel belangrijk voor een goede gezondheid en voor een goed humeur! Je darmen communiceren met je hersenen en kunnen zorgen voor een geluksgevoel, maar je darmflora kan ook verantwoordelijk zijn voor depressieve gevoelens. 30% van de darmflora van een baby, komt via de moedermelk. Ook het huidcontact tijdens de borstvoeding zorgt nog eens voor 10% van de darmflora. Borstvoeding is dus een super goede manier om je baby te helpen een gezonde darmflora op te bouwen. En die darmflora heeft dus echt invloed op het geluksgevoel van de baby.


Als een kindje 3 jaar is geworden, heeft hij een darmflora opgebouwd die zo verschillend per kind is, dat hij wel vergeleken wordt met een vingerafdruk.


Voeding heeft invloed op de darmflora en de darmflora heeft invloed op je geluksgevoel. Gezonde voeding is dus echt super belangrijk!


Recept voor peuters

Wennen aan smaken

Borstvoeding is een geweldige manier om aan smaken te wennen, de smaak van je melk verandert namelijk aan aanleiding van wat jij hebt gegeten.

Je baby leert iets lekker vinden door het vaak te proeven.

De smaken die jij nu dus vaak eet zal je baby straks makkelijker  eten.


Meer hierover lees in je mijn e-book - hoe wordt je baby een goede eter

peuterboek

Prentenboek over groenten en fruit

Als peuters groenten en fruit leuk en bekend gaan vinden, gaan ze er ook makkelijker van eten. Met die gedachte schreef ik dit prentenboek voor peuters. Een vrolijk ABC, waarbij bij elke letter op een leuke manier iets over de groente- of fruitsoort geleerd wordt.

Hieronder staan al je blogcategorieën