Peuter met courgette

Peuters

Gezond eten kan een uitdaging zijn in de peuterfase

Peuter knoeit

'Nee, ik wil niet!'

Je verlangt naar gezellige etentjes met je gezin. Helaas kan je peuter heel wat roet in het eten gooien. Er wordt hard nee geroepen en soms wordt er zelfs gegooid met eten. Niet echt wat je je voorstelt bij een gezellig etentje...

Gelukkig is het meestal een fase. Met de juiste technieken EN de lekkerste recepten word het weer gezellig aan tafel!


Peuters en gezond eetgedrag

In de peuterfase is het belangrijk dat je peuter gezond eet. Wat hij  nu eet heeft namelijk invloed op zijn gezondheid op dit moment, maar ook voor zijn latere eetpatroon. Net als in de babyfase leert je peuter nu smaken kennen en ontwikkelt hij nu smaakvoorkeuren voor de rest van zijn leven.


Maar, een peuter kan het je zo lastig maken! Gelukkig zijn er heel wat technieken die je in kunt zetten om je baby te verleiden tot gezond eten.

De allerbelangrijkste tip vind ik dat je moet proberen eten iets leuks te houden. Als je veel strijd hebt aan tafel, dan kan het zijn dat er een vervelend gevoel rondom eten ontstaat. 

Je wil dus gezelligheid, maar je zal af en toe ook streng moeten zijn. Voor je peuter is het belangrijk dat het duidelijkheid is wat er van hem verwacht wordt en wat de 'regels' zijn.


Regels die bij ons goed werken zijn onder andere dat ze pas iets nieuws krijgen als het andere op is. Als ze bijvoorbeeld de pasta op heeft en de saus niet, dan moet eerst de saus opgegeten worden voordat ze nieuwe pasta krijgt. Zo werkt het ook met boterhammen, eerst moeten de korstjes op zijn voordat er een nieuwe komt. Soms heeft dit dus wel tot gevolg dat ze maar heel weinig eet. Ook dan proberen we gewoon vriendelijk te blijven en duidelijk uit te leggen waarom we doen wat we doen.

Welke technieken inzetten?

Geef het goede voorbeeld. Als jij positief bent over gezond eten en laat zien dat jij ook gezond eet, heeft dat veel invloed op je peuter.

Betrek je peuter bij het eten. Laat hem mee beslissen, neem hem mee met boodschappen doen en laat hem helpen met koken.

Maak het gezellig aan tafel. Stimuleer je peuter om gezond te eten maar forceer niks, oefen geen druk uit.

Blijf dingen die je peuter niet lekker vindt aanbieden. Hoe vaker hij iets proeft, hoe lekkerder dat het wordt.

Vertel leuke dingen over het eten. Gezondheid zegt peuters niet zo veel, maar als ze er hard van kunnen rennen of hoog van kunnen klimmen past dat hij hun belevingswereld.

Peuter met paprika

Gezond eten voor peuters

Je peuter zou veel groenten, fruit en gezonde volkorenproducten moeten eten. Zorg ook voor voldoende onverzadigd vet en eiwitrijke producten zoals zuivel, peulvruchten en eventueel vlees of vis. Je peuter moet elke dag vit D als supplement binnenkrijgen en zorg voor voldoende ijzer door middel van volkorenproducten, groene groenten of vlees. 


Geef zo min mogelijk kant en klare producten, zout en suikerrijke producten. 

             
Bosbessen plukken

Omgaan met moeilijk eetgedrag

 
In de peuterfase zul je veel geduld moeten hebben met het eetgedrag van je peuter. In mijn blogs leg ik je alles uit over het eetgedrag van peuters en hoe je dit als ouders positief kunt beïnvloeden. Van het inrichtingen van een gezonde woonomgeving tot het omgaan met moeilijk eetgedrag.


Recept voor peuters

Echte recepten voor peuters

Eten leuk maken, dat is DE uitdaging bij peuters. Als het leuk is, dan wordt er ook beter gegeten. Zo ontwikkelde ik super leuke recepten zoals gezonde ontbijttaarten, ontbijtijs en ontbijtmuffins voor mijn kinderen. Ook andere aspecten kunnen eten leuk maken, wat dacht je van zelf je groenten kweken, leuke vormen snijden of grappige namen geven aan het eten?

peuterboek

Prentenboek over groenten en fruit

Als peuters groenten en fruit leuk en bekend gaan vinden, gaan ze er ook makkelijker van eten. Met die gedachte schreef ik dit prentenboek voor peuters. Een vrolijk ABC, waarbij bij elke letter op een leuke manier iets over de groente- of fruitsoort geleerd wordt.

Hieronder staan al je blogcategorieën