Foliumzuur: Aspergelasagne
Asperges zijn goed voor de vruchtbaarheid (er zit veel foliumzuur in) en ook nog eens ontzettend lekker! Asperges worden wel heel vaak op de ‘klassieke’ manier gegeten, in dit recept proef je ze op een hele andere manier.
2 personen
25 minuten en 20 minuten oventijd
Benodigdheden
Asperges 400 gram
Verse lasagnebladen 200 gram
Sjalotje 1 stuk
Witte wijn 200 ml
Slagroom 200 ml
Roomboter 20 gram
Serano ham 6 plakjes
Eieren 2 stuks
Nootmuskaat mespuntje
Salie 3 blaadjes
Bieslook 6 stengels
peper en zout naar smaak
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Schil de asperges en snijd de onderkant weg. (bewaar het aspergeafval als je ook nog de soep wilt maken!). Zet een aspergepan met water op en kook de asperges in 10 minuten bijna gaar, giet daarna af en zet even opzij. Intussen zet je ook een andere pan met water op en hierin kook je de twee eieren gaar. De laatste 3 minuten kook je ook de lasagnebladen mee. Giet beiden af met koud water en zet even opzij.
Maak dan de saus. Verhit de boter in de koekenpan. Schil en snipper het sjalotje en bak deze in de boter. Voeg de wijn toe. Snijd de salie klein en doe deze in de saus. Voeg ook de slagroom toe en blijf goed roeren tot de saus warm is. Breng hem op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Pel de eieren en snijd deze in plakjes. Snijd de asperges in de lengte doormidden.
Dan ga je de lasagne opbouwen. Vet een ovenschaal in. Bedek de bodem met lasagnebladeren, dan leg je daar een plakje seranoham op, daarop leg je ¼ van de asperges met de platte kant naar beneden, daarop komen een paar plakjes ei (ongeveer ¼). Daar giet je ¼ van de saus overheen. Snijd de bieslook fijn en strooi ¼ van de bieslook over de saus. Daarop komen weer lasagnebladeren en je bouwt de rest van de lasagne op dezelfde manier op. Eindig met asperges, zodat die mooi bovenop liggen. Zet de lasagne 20 minuten in de oven.
Haal hem uit de oven, bestrooi hem met bieslook en serveer. Smakelijk eten!