Brandnetels plukken en brandnetelsoep maken

Brandnetels plukken

Met handschoenen aan trekken we erop uit. Veere vindt het nu al een tof idee dat ze prikkende brandnetels kan gaan plukken. Ze kan nog niet geloven dat de brandnetels niet in haar mond zullen prikken. Als wij de eerste hap hebben genomen durft ze ook, en lekker dat ze het vindt!

Ik ben dol op wildplukken, met kinderen ook echt een leuke activiteit. Brandnetels zijn perfect hiervoor, omdat je ze heel makkelijk herkent en ze dus niet kunt verwarren.

Benodigdheden voor 4 personen

– Ui 2 stuks
– Knoflook 3 teentjes
– Brandnetelblaadjes 500 gram, zelf geplukt met handschoenen aan
– Groentebouillon 1 liter
– Witte wijn 1 wijnglas
– Bieslook naar smaak
– Verse peper naar smaak
– Zeezout naar smaak
Olijfolie om te bakken
– Citroensap

Bereiden

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak de ui en de knoflook in de olijfolie.
Was de brandnetels goed, snijd of knip de brandnetelblaadjes dan klein (kijk goed uit dat je je niet prikt!) en doe ze in de pan bij de ui en knoflook. Bak de brandnetel 2 minuten mee.

Blus het geheel af met een glaasje witte wijn. Als je het raar vindt om wijn te gebruiken voor kinderen weet dan dat de alcohol vervliegt als je de soep laat koken. Toch liever iets anders? Laat de wijn dan weg en voeg straks wat extra citroensap toe.

Voeg na een minuut de liter bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat de soep 3 minuten doorkoken.
Pureer de soep in de blender en breng hem op smaak met verse peper, zeezout en citroensap. Snipper de bieslook en serveer de soep hiermee.

Variatietip

Room is erg lekker in deze soep. Haal de soep van het vuur af en voeg al roerend 100 ml plantaardige room toe.
Deze soep is ook lekker met zuring in plaats van brandnetel. Zuring is ook in de natuur te plukken.