Olijfolie voor babyhapjes
babyhapje courgette

Olijfolie

Babyhapjes met olijfolie

In de meeste recepten voor mijn babyhapjes gebruik ik olijfolie. Dit doe ik omdat het hapje er zachter, romiger en lekkerder van wordt. Daarnaast hebben baby's vetten nodig voor een goede ontwikkeling. Uit onderzoek bij baby's van 10 maanden blijkt dat veel baby's te weinig gezonde vetten binnen krijgen.

Onverzadigde vetten

Als ik zeg dat baby's vetten nodig hebben, dan heb ik het over gezonde vetten. Deze gezonde vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd. Deze herken je omdat ze vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Olijfolie en andere plantaardige oliën zijn voorbeelden van onverzadigde vetten.

Energierijke hapjes

Baby's ontwikkelen en groeien erg snel. hiervoor hebben ze veel energie nodig, daarom is het belangrijk dat ene hapje veel energie bevat. Door een beetje olie aan een hapje toe te voegen bevat een hapje veel meer energie dan zonder olie. Bij een hapje van 100 gram kun je door een theelepeltje olie de energiewaarde verdubbelen.

Welke olie kies je?

Als je naar de supermarkt gaat is er een grote keuze aan oliën. Ik krijg dan ook vaak de vraag welke je moet kiezen. Zowel bij de supermarkt als in een delicatesse winkel kun je goede olijfolie kopen. Het is belangrijk dat hij bestemd is voor koude bereidingen (staat in de supermarkt vaak op de verpakking). Als je naar een delicatessewinkel gat kun je vragen naar een milde variant, geef maar aan dat het voor babyhapjes is, dan wordt er zeker met je meegedacht.

Kies altijd voor een extra vierge olijfolie. Dan heb je een goede kwaliteit.

Marleen
Door

Marleen

op 08 Nov 2022

Ga je olijfolie pas vanaf 10 maanden toevoegen aan de hapjes? Of al eerder? Zo ja, vanaf wanneer?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 01 Dec 2022

Hi Marleen, dat mag je al eerder doen. Vet is sowieso goed voor je baby om binnen te krijgen. Dus ik maak mijn babyhapjes vanaf 4 maanden al met olijfolie. Liefs Mama Roos

Dayenne
Door

Dayenne

op 01 Feb 2023

Hoi Roos, wat is de hoeveelheid olie die je tussen de 4 en 6 mnd en 6+ mnd geeft? In je cursus heb je het over 1-2 theelepels vanaf 6 mnd en in je recpetenboekje spreek je over een scheut. Waar mag ik aan denken concreet gezien? Alvast bedankt! Dayenne

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 20 Apr 2023

Hoi Dayenne,Het komt niet heel precies hoor, 1 a 2 theelepels is in mijn ogen gelijk aan een scheut ;-) Maar dat dus, als je de recepten uit de cursus volgt dan heb je een heerlijk EN voedzaam hapje.Groetjes Roos

Veerle Vermeersch
Door

Veerle Vermeersch

op 22 Feb 2023

Dag Roos! Waarom moet er op de fles olijfolie staan dat die geschikt is voor koude bereidingen? De groentenhapjes worden toch opgewarmd? Groetjes!

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 20 Apr 2023

Hoi Veerle,Dat klopt inderdaad. Maar de hapjes worden niet zo warm, maximaal tot 100 graden verhit. Een olijfolie die is bestemd om te bakken kan veel hogere temperaturen aan, maar heeft daarvoor ook bewerkingen moeten ondergaan die de kwaliteit en smaak minder maken.Groetjes Mama Roos

Lieke
Door

Lieke

op 17 Apr 2023

Dag Roos, Ik gebruik een gemengde olie, speciaal ontwikkeld voor baby's. Is dit dan ook een goede optie. Of is enkel olijfolie het best? Groetjes

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 20 Apr 2023

Hoi Lieke, Dat is zeker ook goed, die is er inderdaad speciaal voor ontwikkeld! Groetjes Mama Roos

Merell
Door

Merell

op 18 Aug 2023

Dag Roos,Kies altijd voor een extra vierge olijfolie. Deze mag toch niet verhit worden? Kan dit wel aangezien je de hapjes opwarmt in de magnetron?Groetjes!

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 15 Jan 2024

Hi Merell,die olie mag inderdaad niet op hoge temperatuur verhit worden (je mag er niet in bakken), maar bij koken en toevoegen wordt de olie lang niet zo heet als bij bakken. Dus dit gaat wel. En dan heb je wel de lekkerste en meest gezonde variant van de olie :-)

Fay
Door

Fay

op 18 Dec 2023

Een omelet bakken in extra virgin olie......dat kan toch niet?Dat wordt hoog verhit.....

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 15 Jan 2024

Hi Fay,Beter niet inderdaad, Hoewel in Italië doen ze dat wel heb ik me daar laten vertellen, hier wordt het afgeraden inderdaad.

Yvonne
Door

Yvonne

op 07 Jan 2024

Er word gesproken over pure smaken aanbieden. Als je olijfolie toevoegd heb je toch de pure smaakt niet meer?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 15 Jan 2024

Bij puur bedoel ik dat de groentes niet met elkaar gemengd zijn. Dus dat je één enkele groente-smaak aanbiedt. Veel plezier met de hapjes!

Gitte
Door

Gitte

op 24 Feb 2024

Hey Roos, voeg je de olijfolie toe na het mixen voor je het in de diepvries steekt? Of pas bij het opwarmen vlak voor dat je het hapje geeft?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 26 Feb 2024

Hi Gitte, Dat mag allebei. Ik bereid de hapjes zelf met olijfolie en vries ze dus inclusief olie in.

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Mar 2024

Hi mama Roos, Olijfolie mag dus worden toegevoegd aan de hapjes, maar heb je ook advies waarmee ik bijv roerei kan bakken? Olijfolie voor hoge temperaturen of beter slaolie? Of boter?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 29 Mar 2024

Hi Yvonne, Dan zou ik voor een koolzaadolie of kokosolie gaan. Die kunne n goed hoge temperaturen aan. groetjes Roos

Reactie plaatsen