Hoe pureer je een babyhapje?
Babyhapje veren

Hoe pureer je een babyhapje

Een gepureerd babyhapje

Een babyhapje pureren is niet moeilijk, je hebt ook geen speciale apparaten nodig. Zelf doe ik het meestal met een staafmixer of met een hakmolen. Beide geven super goede resultaten. Als je groenten gaar genoeg zijn dan krijg je een babyhapje er echt heel glad mee. Dat is vooral voor de eerste fase van belang, als je baby 4 maanden is dan gaat hij wennen aan vaste voeding. Om de overgang van vloeibare melk naar vaste voeding zo soepel mogelijk te laten verlopen is het fijn als een hapje helemaal glad is en er dus geen stukjes meer inzitten.

Welke staafmixer is geschikt?

In principe kun je elke staafmixer prima gebruiken. Zelf heb ik een hele fijne van Philips, hier zit ook een hakmolen bij. Ik kan hier heerlijke hapjes mee maken. Hier vind je de staafmixer die ik gebruik. Maar ook met goedkopere opties kun je prima aan de slag.

Vanaf 6 maanden

Ook als je baby al een beetje ouder wordt, en een hapje niet meer helemaal glad hoeft te zijn, is een staafmixer nog handig. Je pureert gewoon wat minder lang, hierdoor blijft de structuur iets grover en blijven er kleine stukjes inzitten.


Bij zachte producten, zoals een banaan, kun je ook al prima een vork gebruiken om een hapje te prakken.


Vanaf 8 maanden

Vanaf 8 maanden kun je ook prima een vork gaan gebruiken om de hapjes te prakken. Of je gaat voor een combinatie van gepureerde ingrediënten die je met een staafmixer hebt gepureerd en toegevoegde kleine ingrediënten. Dit leg ik je graag uit in de volgende alinea.

Structuur in een hapje vanaf 6 maanden

Wat ook een goede methode is voor het maken van een babyhapje, is een combinatie van pureren en kleine ingrediënten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan couscous, rijst of quinoa, dit zijn producten die een beetje structuur kunnen geven, maar geen gevaar vormen voor stikgevaar. Dit zijn dus perfecte producten om een hapje een beetje structuur te geven, dat is belangrijk voor je baby want zo leert hij te wennen aan vaste voeding. 

Het is voor je baby van belang dat hij in ieder geval voor hij 10 maanden is, ook stukjes in een hapje heeft geproefd. Zo niet, dan is de kans groter dat het daarna moeilijker wordt.

Voorbeeld hapjes

Zo'n hapje als hierboven beschreven, maak je door een deel te pureren (bijvoorbeeld wortel, paprika en tomaat), hier roer je gare couscous (en eventueel fijngesneden peterselie) doorheen. Nu heb je een hapje met een beetje structuur.

Een voorbeeld bij quinoa, je pureert broccoli, ei en pompoen, hier roer je gare quinoa doorheen.

Je kunt ook pasta snijden en door een hapje roeren. Je maakt bijvoorbeeld een hapje van gepureerde spinazie. Hier roer je kleine stukjes gare spaghetti en gekookt ei doorheen.

Reactie plaatsen