Moestuinieren met kinderen

Samen met kinderen de moestuin in. Dat is super educatief en lekker!
Wij hebben al jaren een eigen moestuin. Toen we nog in het centrum van Den Bosch woonden had ik op ons balkon een moestuinbak staan.
Nu we een fijne tuin hebben, hebben we in de tuin een stuk moestuin gemaakt.  Met een kasje erbij, super leuk dus!

Geen ruimte?
Niet getreurd. Een plantje kruiden op de vensterbank, een pot met kruiden op het balkon of een vierkante meterbak kan ook al wonderen doen.

De seizoenen in de moestuin

Ik ben graag in de moestuin te vinden. Maar ik ben niet de enige, ook de kinderen brengen graag tijd in de moestuin door.
Onze moestuin grenst ook nog eens aan een speeltuin, dus als ze even geen zin meer hebben kunnen ze lekker in de speeltuin spelen, terwijl ik ze vanuit je moestuin kan zien. Heel fijn.

Elk seizoen zijn er andere klusjes te doen in de moestuin. De lente staat voor zaaien en planten. De aarde weer ingoede staat krijgen en de eerste plantjesboven de grond zien komen.
Kinderen vinden het heel bijzonder hoe er vanuit het niks, ineens een plantje boven de aarde uitkomt. Dan wordt het ook leuk om het plantje water te gaan geven en regelmatig te kijken hoe groot hij al is geworden.

In de zomer staat de moestuin in bloei, er is veel te oogsten en dit kun je ook samen doen. Extra leuk als je kindje meteen iets kan eten. Een aardbei (zoals hieronder op de foto), bessen, cherry tomaten of komkommers zijn hier perfect voor.
Denk ook eens aan het zaaien van eetbare bloemen. Zo leuk om een smoothie of tussendoortje extra bijzonder te maken met een eetbare bloem.

in de herfst is er ook van nog van alles te oogsten. Pompoen, frambozen, snijbiet, appels en peren. Ga samen aan de slag in de keuken en maak een heerlijke appelmoes van zelf geplukte appels.
Wedden dat hij extra lekker smaakt!

De winter is een tijd van rust, de moestuin opruimen en plannen maken voor volgend moestuinjaar. 



Wat kunnen kinderen in de moestuin doen?

Wat kinderen kunnen doen ligt aan de leeftijd.

Een baby kan al mee de moestuin in. dan is het vooral ervaren, ruiken, voelen en proeven.
Pluk bijvoorbeeld wat munt en laat je baby ermee spelen. De geur is al een bijzondere ervaring voor je kindje.
Ga samen kijken wat er rijp is, ne laat je baby (vanaf 6 maanden) zacht fruit proeven. Een rijpe aardbei is prima om aan te sabbelen, een rijpe framboos kan ook prima gegeten worden.


Een peuter kan al zaadjes in de grond stoppen.  Ook met een schepje aarde over de zaadjes heen scheppen kan een peuter goed.
Geef je peuter een gieter en laat hem of haar de plantjes water geven.
Kies samen producten uit die jouw kindje lekker vindt, en plant ze. Laat zien hoe het groeit en ga samen oogsten als de groenten en vruchten rijp zijn.
Met een kinderschaartje kan je kindje boontjes knippen, komkommers of kruiden van de plant afknippen, zonder dat de hele plant kapot gaat.


Een kleuter kun je gerust een eigen stukje tuin toevertrouwen. Maar een bak of afgeschermd stukje tuin die jouw kleuter mag verzorgen.
Hij mag zelf bepalen wat erin komt te staan en moet goed de plantjes verzorgen. Het liefst staat dit tuintje goed in zicht, want uit het oog is vaak ook uit het hart.
Laat je kleuter met kruiden parfum of heksenbrouwsels maken. Kook samen met je kleuter een maaltijd met de groenten uit de tuin.



10 tips om met plezier in de moestuin aan de slag te gaan

Tip 1
Plant groenten en fruit die meteen te eten zijn, komkommers, tomaten, bramen, frambozen en aardbeien zijn hier perfect voor. 

Tip 2
Laat kinderen echt helpen, zo voelen ze zich betrokken. Laat ze water geven, iets plukken en een zaadje in de grond stoppen. 

Tip 3
Kies samen uit wat je gaat zaaien of planten. kies iets wat je kinderen al heel lekker vinden EN iets onbekends. 

Tip 4
Ontdek samen geuren en smaken met het kweken van kruiden. Maak er thee van of gebruik ze voor heksenbrouwsels.
Als jij in de keuken staat kun je jouw peuter of kleuter op pad sturen om bijvoorbeeld peterselie te plukken.   

Tip 5
Aparte groenten worden eerder geproefd, als een kindje het heeft zien groeien.
Het is daardoor namelijk al een beetje bekender geworden, en wat bekender is, is minder eng om te proeven.
dus heeft je kindje moeite met specifieke groenten? Zet ze in de tuin :-)

Tip 6
Neem ook je baby mee in de moestuin, laat ze sabbelen op zacht fruit zoals aardbeien.
Laat je baby spelen met net geoogste groenten. een komkommer, courgette of pompoen is leuk om mee te spelen!

Tip 7
Ik ben fan van het Makkelijke Moestuin principe. zo heb je met een bak, veel verschillende producten die je kunt oogsten.
Je hebt hiervoor een vierkante meterbak nodig die je in vakjes van 25-30 cm verdeelt. In elk vakje zaai je een andere groenten. Ook heel leuk om je kleuter zo'n bak te geven die hij helemaal zelf mag verzorgen.

Tip 8
Kies samen uit wat je gaat maken van de geoogste groenten.
Kijk samen in een kookboek en laat je kindje mee kiezen wat hij graag zou willen eten met deze groente in de hoofdrol.

Tip 9
Zorg dat je tuintje in zicht staat, zodat je hem niet vergeet.
Als je een kalender hebt waar de activiteiten van de dag of de week opstaan, schrijf dan ook het verzorgen van de plantjes erbij.
Of, laat je kindje elke keer een sticker plakken als hij goed voor de plantjes heeft gezorgd. Zo wordt het niet vergeten. 

Tip 10
Nodig andere kinderen ook uit om in de moestuin te komen kijken en proeven. Vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen komen altijd graag helpen.
Als een vriendje of vriendinnetje iets heeft gezaaid, geplant of verzorgd, dan zorg ik dat ze er ook iets van mogen oogsten/proeven.
Laat je kinderen een rondleiding geven door de moestuin. Zo kunnen ze trots vertellen over de groenten.


Gratis masterclass peuters

In de gratis masterclass waarmee je heel veel inspiratie en tips krijgt om jouw peuter weer goed te leren eten, inspireer ik je met heel veel voorbeelden en 5 strategieën. Zo krijg jij het weer gezellig aan tafel.
Meld je hier (gratis) aan