8 maanden - stukjes en kruiden
stukjes voeding

8 maanden - stukjes en veel smaak

Al veel geleerd

Je baby is 8 maanden. Wat gaat het hard! Wat heeft je baby al veel geleerd in deze eerste 8 maanden, dit geldt ook voor eten. De afgelopen maanden ging je baby van alleen melk drinken naar melk en vaste voeding.
Je zal zien dat vaste voeding eten vanaf nu steeds makkelijker gaat en dat je baby steeds meer gaat eten en minder melk gaat drinken.

Vanaf 8 maanden - structuur in de hapjes

Vanaf 8 maanden veranderen de hapjes van je baby weer. Je mag steeds meer structuur in de hapjes laten zitten. De hapjes prakken met een vork is nu een goed idee, dan blijven de hapjes wat grover van structuur. Kijk waar je baby aan toe is door af en toe uit te proberen hoe je baby reageert als je de hapjes grover laat.

Stukjes

Vanaf 8 maanden kan je baby ook echt goed oefenen met het eten van stukjes. Ik vind het een super fijne methode om zowel een gepureerd/geprakt hapje aan te bieden (doe ik meestal rond 17.00 uur) en daarna onze baby met ons mee te laten eten. Dan krijgt ze daarna dus stukjes om mee te oefenen. Met deze methode hoef je je geen zorgen te maken of je baby wel genoeg binnen krijgt. Met het gepureerde hapje weet je dat je baby al flink wat voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Het oefenen met stukjes is dan dus echt oefenen, je baby mag met jullie mee eten. Dat is leuk en goed voor zijn zelfvertrouwen. Als hij nog weinig binnen krijgt hoef je je geen zorgen te maken want je weet dat de voeding al met een gepureerd hapje binnen is gekomen.
Begin in ieder geval voor 10 maanden met het geven van stukjes voeding. als je na 10 maanden start is het moeilijker voor je baby om het nog te leren en heb je meer kans op moeilijk eetgedrag.

Met behulp van de training stukjes leren eten, wordt je baby stukjes leren eten een makkie! Alles is voor je uitgedacht en jij hoeft maar 1 maaltijd te koken, je baby eet gewoon mee. door producten net anders te snijden of iets toe te voegen of weg te laten,  smult het hele gezin mee. Wel zo makkelijk!

koken voor je baby en jezelf

Goede producten voor stukjes

Als je start met het geven van stukjes, gebruik dan zachte groenten en fruitsoorten. Qua fruit zijn aardbeien, avocado, banaan, perzik en watermeloen heel geschikt. Qua groenten kun je zacht gekookte broccoli, bloemkool, pastinaak, zoete aardappel en wortel aanbieden.

Kruiden en specerijen

Je baby heeft al veel smaken puur en gemengd leren kennen. Het is nu een goed moment om ook specerijen en kruiden toe te voegen. In principe mag je je baby alles geven, behalve zout, zwarte en rode peper. Je baby moet echt nog wennen, dus voeg niet meteen te veel van een kruid toe. Hapjes op smaak brengen met kokosmelk of geconcentreerde tomatenpuree is nu ook een goed idee.

Maak bijvoorbeeld een hapje van tomaat, (verse) basilicum, pasta, wortel en olijfolie of van sperziebonen, bloemkool, zoete aardappel, kikkererwten, kokosmelk en komijn.

Water en drinken

Omdat je baby nu minder melk drinkt, is het wel belangrijk dat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Via hapjes krijgt hij ook wel wat vocht binnen (groenten en fruit bevatten veel vocht), maar vul dit aan met ander vocht. Leer je baby het liefst water of afgekoelde thee drinken. Suikerhoudende dranken (zoals ranja en sap) zijn niet geschikt voor baby's. Als je baby hieraan went is het daarna ook weer moeilijker af te leren. Wil je bij uitzondering toch een keertje een sap of een smoothie aan je baby geven? Verdun deze dan met water (ongeveer 1/4 sap en 3/4 water).

Reactie plaatsen