Babyvoeding vanaf 6 maanden
fruithapje

6 maanden- smaken en structuren

6 maanden- vaste voeding wordt belangrijk

Vanaf 6 maanden breekt er weer een nieuwe fase aan voor je baby. Vaste voeding wordt een belangrijk onderdeel van zijn eetpatroon. Totdat je baby 6 maanden was, was melk genoeg voor een goede ontwikkeling.

Doorgaan met gepureerde hapjes

Vanaf nu heeft je baby echt meer nodig dan alleen melk. Misschien ben je met 4 maanden al gestart met het geven van gepureerde hapjes. Dan kun je daar nu mooi mee doorgaan. Zo niet? dan is het belangrijk om nu te starten, je baby heeft vanaf nu echt vaste voeding nodig om aan voldoende voedingsstoffen te komen.
Was je al gestart? Dan kun je nu flink uitbouwen, nieuwe smaken en smaakcombinaties, nieuwe producten en structuren staan centraal in deze fase. Een leuke fase dus, jullie gaan samen smaak ontdekken.

Structuur in een babyhapje

Je hapjes waren tot nu toe waarschijnlijk helemaal glad gepureerd. Vanaf nu kun je het steeds een beetje grover pureren. Zo leert je baby rustig wennen aan structuren. Je kunt ook een vork gebruiken om een hapje te prakken in plaats van te pureren. Dan blijft het ook iets grover.

Stukjes voeding

Je baby zal het waarschijnlijk ook heel leuk vinden als hij zelf mag eten. Een broodkorst of een cracotte zijn hier heel geschikt voor. Geef deze in zijn handje en laat het hem zelf opeten. Je zal zien dat je baby dit ook echt moet oefenen. Soms weet hij zijn mond niet te vinden of laat hij de hele tijd de broodkorst uit zijn hand vallen. Vanaf nu zou je ook kunnen starten met het geven van zacht gekookte groenten, zoals broccoli of bloemkool. Blijf er wel altijd bij als je baby zelf aan het eten is, dan kun je ingrijpen mocht hij zich verslikken.
Ik raad je af alleen stukjes aan te bieden omdat je baby waarschijnlijk in het begin niet veel binnenkrijgt als hij gaat oefenen met het eten van stukjes. Je zal zien dat de hele vloer bezaaid ligt met de stukjes. Bied dus bij voorkeur ook gepureerde hapjes aan. Zo went je baby aan gecombineerde smaken en krijgt hij genoeg voeding binnen.

Welke producten zijn geschikt?

Je baby mag nu veel producten. In deze fase mag je starten met brood, maar ook andere koolhydraatbronnen zoals pasta en rijst mag je nu introduceren. Je kunt een hapje voor je baby maken met groenten, een koolhydraatbron en eventueel een eiwitbron. Denk bijvoorbeeld aan wortel (groenten), pasta (koolhydraatbron) en zalm (eiwitbron), of bloemkool (groenten), couscous (koolhydraatbron) en linzen (eiwitbron). Groenten en fruit zijn nog het allerbelangrijkste voor je baby, dit mag dan ook de grootste hoeveelheid in een hapje zijn.
Naast groenten en fruit mag je baby nu dus ook als koolhydraatbron pasta, rijst, couscous en aardappels, als eiwitbronnen vis, kip, ei, bonen en peulvruchten.

Gemengde of pure smaken

Vanaf 4 maanden heb je alle smaken eerst puur aangeboden, daarna ben je gaan mengen. Je mag nu zo doorgaan, als je baby iets nieuws van groenten of fruit te proeven krijgt, bied je dat eerst puur aan. Dit geldt niet voor andere producten dan groenten en fruit. Pasta hoef je dus bijvoorbeeld niet eerst puur aan te bieden.

Het doel van puur aanbieden is dat je baby leert wennen aan de pure smaak van het product.

Water drinken

Je baby mag ook gaan oefenen met het drinken van iets anders dan melk. Laat je baby afgekoelde kruidenthee of water proeven. Waarschijnlijk drinkt hij nog niet veel, maar oefen wel vast hiermee. Je hebt speciale handige bekers waar je baby makkelijker zelf uit kan drinken en die je makkelijk mee kunt nemen zonder dat ze knoeien. Probeer ook af een toe een echt kopje, dit is goed voor de mondmotoriek. Laat je baby zo bijvoorbeeld een slokje proeven van jouw afgekoelde thee.Patricia
Door

Patricia

op 30 Mar 2023

Beste Mama Roos, wij hebben uw schema gebruikt voor de proef hapjes ontzettend fijn was dat. Nu willen we beginnen met pasta of rijst toe te voegen aan het groenten hapje. Mijn vraag is kun je de groenten en rijst samen pureren en invriezen,Wat raad u aan

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 31 Mar 2023

Hoi Patricia, Wat goed om te horen dat je het schema zo fijn vond! Groenten en rijst of groenten en pasta kun je inderdaad samen invriezen. Je kunt het ook als losse blokjes doen, dan ben je vrijer om er combinaties mee te maken, dus dat heeft mijn voorkeur. Dan combineer je de rijst dus de ene keer met bijvoorbeeld spinazie en tomaat en de andere keer met babycurry en wortel. Veel plezier met de hapjes! Groetjes, Mama Roos

Eline Van Eldik
Door

Eline Van Eldik

op 23 Jan 2024

Hoi,Even een vraagje, hoe bied je pasta/rijst/couscous aan vanaf 6 maanden, heel of gepureerd? Alvast bedankt voor je reactie.

Kim
Door

Kim

op 13 Apr 2024

Hoi, wij volgen uw schema. Super handig! De zalm heb ik ingevroren. Dit staat niet op het recept. Klopt dit? Want bij andere recepten staat het namelijk wel. Heb ik het goed gedaan door het in te vriezen?

Reactie plaatsen