Gezonde pepernoten recept voor kinderen: Sinterklaas snoepen zonder suikerpieken
Gezonde pepernoten voor kinderen zonder te bakken

Gezonde pepernoten voor kinderen zonder te bakken

Sinterklaastijd

Sinterklaastijd is aangebroken, en dat betekent gezelligheid, cadeautjes, en natuurlijk, héél veel lekkers. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kindje kan genieten van de feestdagen zonder te veel suiker binnen te krijgen?

In deze blog deel ik graag wat inzicht in snoepgewoonten tijdens sinterklaas en ik geef je een heerlijk recept voor gezonde pepernoten om samen met je peuter of kleuter te maken.

Suiker en Sinterklaas

Het is geen geheim dat Sinterklaas synoniem staat voor snoepgoed. Pepernoten, chocoladeletters, chocomunten of marsepein - door het grote aanbod is het moeilijk om de verleiding te weerstaan.
Ik geef je graag een paar tips waarmee je in deze tijd de suikerconsumptie wat kunt verlagen.

Tips voor minder suikerconsumptie

Maak gezonde(re) keuzes: Kies voor gezondere alternatieven. Koop of maak iets lekkers met minder toegevoegde suikers, zoals het recept hieronder voor gezonde pepernotenūüĎá.
Sinterklaas is ook de tijd van chocolade en chocoladeletters. Wist je dat er veel verschil zit in hoeveelheid suiker per chocolade-soort?
Pure chocolade is bijvoorbeeld een véél gezondere keuze dan melkchocolade of witte chocolade. Zo verminder je de suikerinname dus al snel.
Portiegrootte: Beperk de hoeveelheid snoep die kinderen dagelijks mogen eten, maak de portie veel kleiner. Maak afspraken over het aantal lekkernijen dat ze per dag of per week mogen, zodat ze leren omgaan met matiging.
Bewustwording: Bespreek met je kinderen waarom het belangrijk is om niet te veel suiker te eten. Leg uit dat te veel suiker niet goed is voor hoe fijn je je voelt.
Geef ook aan bij je omgeving aan dat het best een beetje minder mag, spreek bijvoorbeeld met opa en oma af hoe vaak er op een dag er iets te snoepen mag zijn.
Voeg iets voedzaams toe: Als jij je kindje iets 'lekkers' geeft, geeft er dan ook een voedzaam tussendoortje naast. Zo stijgt de suikerspiegel minder hard en is je kindje na het snoepen ook verzadigd. Minder gezeur om nog meer ongezonds dus. Een handje pepernoten samen met een rijstwafel met pindakaas dus :-)

Koken jullie ook mee met Sterre en Rosa?Recept voor gezonde pepernoten

Dit recept kun je prima met je kids maken.
Ze zijn lekker makkelijk te bereiden en hoeven niet eens in de oven.

Ingredi√ęnten
Dadels 100 gram
Havermout 4 eetlepels
Speculaaskruiden 1 theelepel
Cashewnoten 75 gram

Bereiden
Snijd de dadels is kleine stukken. Neem een keukenmachine of staafmixer en maal alle ingredi√ęnten fijn zodat je een soort deeg overhoudt.
Draai bolletjes van het deeg en leg de bolletjes minstens 1/2 uur  in de koelkast.
als het deeg te plakkerig is om een goed bolletje te kunnen draaien, zet je ze tussendoor ook even in de koelkast, daarna kun je weer makkelijk bolletjes draaien.
Snijd ze eventueel doormidden zodat je uit één bolletje 2 pepernoten kunt halen.

Pepernootlolly's!

Steek de bolletjes op een lollystokje en je hebt een lolly, super leuk voor je kleintje!
Prima ook voor een andere tijd van het jaar.


Gratis receptenboekje peuters

Wil je meer tips en recepten om van gezond eten een feest te maken? Download dan mijn gratis receptenboekje en geef jouw kindje een goede start.
Zo leg je de basis voor een gezonde toekomst!
Download hier je gratis receptenboekje.

Reactie plaatsen