Jouw taal en voorbeeld Wat jij als ouder zegt over gezonde voeding
Jouw taal en voorbeeld

Wat zeg jij onbewust?

Laatst hoorde ik het een moeder op het terras zeggen: ‘als je nu je eten opeet dan krijg je zo iets lekkers’. Ik dacht na over deze zin en bedacht me dat ze met de zin onbewust zei dat hetgeen wat ze nu aan het eten waren eigenlijk helemaal niet zo lekker is. Niet echt een boodschap die je over wilt dragen naar je kindje. Ik weet zeker dat deze moeder dat eigenlijk ook niet zo bedoelde, maar het per ongeluk wel zo zei.

‘Als je nu je eten opeet krijg je straks iets lekkers’

Je kindje pakt dit soort verborgen ‘boodschappen’ vaak heel serieus op. En wat doe je dan om het te voorkomen? Dat is in het begin best lastig. Je zou met je partner af kunnen spreken goed te letten op jullie communicatie en daar elkaar feedback op geven. Niet alleen op eet-gebied, maar ook in de verdere opvoeding is dit soort taalgebruik van belang.
Daarnaast denk ik dat het heel belangrijk is dat je goed gaat nadenken over hoe je zelf denkt over bepaalde onderwerpen. Het gedrag dat je laat zien komt immers voort uit onze overtuigingen en opvattingen. Als je aan je eigen opvattingen werkt dan kun je ook je gedrag en daarmee je woordkeuze beïnvloeden.

Wat is jouw relatie met gezonde voeding?

Denk dus na over jouw relatie met (gezonde) voeding. Als je graag wilt dat je kindje gezond eet, hoe graag eet je zelf eigenlijk gezond? Welke boodschap draag je daardoor over? Hoe sta jij tegenover koekjes en snoepjes (niet alleen voor je kind, maar voor jezelf?)? Pas als je zelf een goede band met (gezond) eten hebt kun je dit ook overdragen.

 

Reactie plaatsen