Voordelen verse babyhapjes Verse babyvoeding, de voordelen
Voordelen verse babyhapjes

Smaakverschil verse en kant en klare voeding

Ik hou enorm van koken, met passie heb ik ook alle babyhapjes voor mijn meiden zelf gemaakt.

Het geeft me een heel goed gevoel  vers voor ze te koken. De hapjes zijn ook echt lekker! Zo lekker zelf dat ik ze zelf opeet als er restjes over zijn. Ook de grote meiden in ons gezin eten graag de restjes op, fijn!

Het verschil in smaak tussen kant en klaar en vers is in mijn beleving ook groot. Ik vind het vaak moeilijk te herkennen welke groenten er gebruikt zijn in kant en klare babyvoeding, terwijl dit bij verse babyhapjes goed te herkennen is.

Ik had laatste een babyshower van een vriendin, we gingen daar een oefening in mindfulness doen. De mindfulness trainer had potjes babyvoeding meegenomen die we met al onze zintuigen gingen proeven. We keken ernaar, roken eraan en aten de hapjes op. Werkelijk geen een vrouw die erbij was vond de smaak van deze hapjes lekker. Toch wel erg jammer om dit dan wel aan je baby te geven.

Op onderstaande foto zie je hoe mijn dochter Sterre haar zusje aan het voeren is, maar vervolgens zelf alles stiekem opeet. Smullen!

Smaken leren kennen

Wat ik vaak benadruk, is dat baby’s niet alle smaken van nature lekker vinden. Zoet, zout en umami vinden de meeste baby's erg lekker, een aangeboren smaakvoorkeur noemen we dat. Bitter en zuur moeten baby’s leren eten. En dat leren eten, dat doet een baby door iets vaak te proeven.

Het proces van leren begint trouwens al in de baarmoeder, waar het vruchtwater gaat smaken naar wat de moeder gegeten heeft. als de baby geboren is gaat het leerproces door, de zoete moedermelk neemt ook de smaak aan van wat de moeder heeft gegeten.

Als je je beseft dat je iets lekkerder gaat vinden als je het vaker hebt gegeten, dan snap je dat deze fases al heel belangrijk zijn wanneer een baby leert eten.

Kant en klare babyvoeding

Kant en klare babyvoeding kan soms handig zijn, bijvoorbeeld op vakantie. Wat veel merken echter doen als ze babyvoeding ontwikkelen is een product maken wat baby’s in eerste instantie meteen lekker vinden. Op zich heel logisch, dit is een belangrijk punt waar ouders een herhaalaankoop op baseren.

Maar wat een nadeel hiervan is, is dat ze gebruik maken van zoete groente-  en fruitsoorten om de kant en klare producten een zoete toon te geven. Hierdoor vinden baby’s het product misschien wel heel lekker, maar de vraag is of ze wel bitter en zuur leren waarderen. Bitter en zuur zijn wel hele belangrijke smaken om lekker te vinden wil je gezond leren eten. Veel groenten en veel fruitsoorten hebben namelijk ook deze smaken in zich.

 Erg zonde, want juist die eerste periode van een mensenleven is super belangrijk voor het oefenen met smaken. Jong geleerd is oud gedaan :-)


Even wennen aan een nieuwe smaak

Schrik dus niet als je baby de eerste keer niet blij wordt als jij met broccoli of bloemkool aankomt, hoe vaker hij het proeft hoe lekkerder hij het zal gaan vinden. Maar als je alles zoet maakt door bijvoorbeeld vaak wortel te gebruiken (een hoofdingrediënt bij kant en klare babyvoeding), dan leert je baby niet wennen aan smaken die ook bij groenten en fruit horen, namelijk bitter en zuur.

Als je baby nu zuur en bitter leert eten is dat een mooie basis voor een gezond eetpatroon

Eetschema's baby

In mijn eetschema's voor baby's gaat er veel aandacht uit naar het leren kennen van smaken, ook van de in eerste instantie minder populaire smaken (zoals het bitter en zuur uit groenten en fruit).
Daar heeft je baby zijn hele leven profijt aan, want juist NU bouwt hij een gezond eetpatroon op EN ontwikkelt hij smaakvoorkeuren.  
En leuk detail, voor deze babyhapjes hoef je geen uren in de keuken te staan! Je hoeft namelijk maar 1 keer in de 2 maanden de keuken in en bereid dan een hele voorraad die je vervolgens in de vriezer bewaart. Ideaal toch!?

Gratis receptenboekje

Wil je baby gezond leren eten met verse hapjes? In dit gratis receptenboekje speciaal voor baby's deel ik recepten en tips met je op jouw kindje goed te leren eten.


Reactie plaatsen