Curry voor je baby klinkt misschien spannend, maar met milde kruiden en voedzame ingrediënten kun je een zachte, smaakvolle curry maken die perfect is voor de eerste hapjes! Door variatie aan te brengen in de groenten en kruiden, geef je je baby de kans om nieuwe smaken en texturen te ontdekken en leg je de basis voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Hieronder deel ik drie eenvoudige recepten voor een babyvriendelijke curry.
Romige pompoen-kokos curry met kurkuma en rijst 🍠🥥
voor baby's vanaf 6 maanden
Deze curry is heerlijk zacht en licht zoet door de romige kokosmelk en pompoen. Kurkuma voegt een milde kruidigheid toe zonder te overheersen, ideaal voor de smaakontwikkeling van je kleintje. Voor wat extra structuur kun je gekookte rijst door de puree roeren.
Ingrediënten:
- 100 gram pompoen, geschild en in blokjes
- 1 wortel, geschild en in stukjes
- 1/4 theelepel kurkuma
- 20 ml kokosmelk
- 1 eetlepel gekookte rijst (optie)
- Optioneel: klein snufje kaneel voor een extra warme smaak
Bereiding:
- Stoom de pompoen en wortel tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
- Pureer de gestoomde groenten samen met de kurkuma en kokosmelk tot een gladde massa.
- Roer eventueel een beetje gekookte rijst door de puree voor extra structuur en voeg indien gewenst een klein snufje kaneel toe. Serveer lauw-warm aan je baby.
Zoete aardappel-courgette curry met komijn, koriander en kip 🥔🌿
voor baby's vanaf 6 maanden
Deze curry combineert de zachte zoetheid van zoete aardappel met de frisse smaak van courgette. Komijn en koriander geven een subtiele, milde kruidigheid. Dit gerechtje is ook heerlijk in combinatie met zachte stukjes gekookte kip voor wat extra eiwitten.
Ingrediënten:
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 1/2 courgette, in stukjes
- 1/8 theelepel komijnpoeder
- 1/8 theelepel korianderpoeder
- 10 ml kokosmelk voor een romige variant
- 20 gram gekookte kip, in kleine stukjes (optioneel)
Bereiding:
- Kook of stoom de zoete aardappel en courgette tot ze zacht zijn (ongeveer 10-15 minuten).
- Doe de groenten samen met het komijn- en korianderpoeder en het water of de kokosmelk in een blender en pureer tot een gladde curry.
- Voeg kleine stukjes gekookte kip toe als extra eiwitbron en roer goed door. Laat het hapje iets afkoelen en serveer lauw-warm.
Bloemkool curry met kokosmelk, kardemom en rijst 🥦🌰
voor baby's vanaf 6 maanden
Deze stevige curry bevat bloemkool en gedroogde kikkererwten, die eerst geweekt moeten worden. Kardemom voegt een zachte zoetheid toe die goed past bij de bloemkool en kokosmelk. Een beetje gekookte rijst door het gerecht zorgt voor extra structuur.
Ingrediënten:
- 1/2 bloemkool, in kleine roosjes
- 30 gram gedroogde kikkererwten, minstens 8 uur geweekt
- 1/4 theelepel gemalen kardemom
- 100 ml kokosmelk
- 1 eetlepel gekookte rijst (optie)
Bereiding:
- Kook de kikkererwten na het weken tot ze zacht zijn (ongeveer 45 minuten).
- Stoom ondertussen de bloemkoolroosjes tot ze zacht zijn (ongeveer 10 minuten).
- Pureer de bloemkool met de kikkererwten, kardemom en kokosmelk tot een gladde curry.
- Roer eventueel een eetlepel gekookte rijst door de puree voor extra textuur en serveer lauw-warm aan je baby.
Podcast aflevering babyvoeding in het eerste jaar
Wat kun je allemaal verwachten in het eerste jaar, met welke ontwikkelingen van je baby heb je rekening te houden en hoe zorg je ervoor dat je voorbereid bent op elke fase? Luister het hier!
https://app.springcast.fm/player/episode/40692?theme=springcast
Meer inspiratie en recepten
Met deze variaties op baby’s eerste curry leert je kleintje al jong verschillende smaken en texturen kennen. Ben je op zoek naar meer inspiratie en recepten? Bekijk dan mijn super handige eetschema's voor babyhapjes, waarmee je zonder stress gezonde en gevarieerde babyhapjes kunt maken.
Of download mijn gratis receptenboekje vol smaakvolle en voedzame babyhapjes!