Babyvoeding vanaf 4 maanden
fruithapje perzik

4 maanden - oefenhapjes

De eerste oefenhapjes!

Je baby is 4 maanden en mag zijn eerste oefenhapjes gaan eten. We noemen de eerste hapjes die je baby eet oefenhapjes, omdat het nog niet gaat over de hoeveelheid die hij binnenkrijgt, maar puur om het oefenen met smaak en structuur. Voor een gezonde ontwikkeling heeft je baby tot 6 maanden alleen maar melk nodig, de oefenhapjes zijn dus niet bedoeld als voeding. Aan melk heeft je baby nu nog meer dan genoeg.

Waarom dan toch al starten met hapjes?

  1.  vanaf 6 maanden heeft je baby wel echt aanvullende voeding nodig voor een gezonde ontwikkeling. Leren eten kost tijd. het is fijn als je al hebt geoefend en je baby dus al een beetje aan smaak en structuur gewend is geraakt.
  2. Tussen de 1 en 1,5 jaar wordt je dreumes vaak een wat moeilijkere eter. Wat hij dan al goed kent, zal hij makkelijker eten dan producten die hij nog niet goed kent. Om deze fase zo goed mogelijk door te komen, is het fijn als je al veel hebt geoefend met gezonde smaken. Hoe vaker je baby iets proeft, hoe lekkerder hij het gaat vinden.
  3. Om de kans op de ontwikkeling van een allergie zo klein mogelijk te maken, wordt geadviseerd tussen de 4 en 6 maanden te starten met het geven van allergenen. Allergenen zijn producten waar je baby een allergie voor kan ontwikkelen. Pinda en ei zijn voorbeelden van producten waar je het beste voor de 6 maanden mee kunt starten.

eerste hapjes

Hoeveel mag je baby in deze fase eten?

Omdat melk nog het allerbelangrijkste is voor de ontwikkeling van je baby, is het aan te raden niet te veel van een oefenhapje te geven. Zo geef je de darmen van je baby ook de tijd om rustig te wennen aan vaste voeding. Bouw het dus rustig op. Begin met een paar theelepeltjes, zo'n 10 gram, en geef elke dag een paar hapjes meer als je baby daarom vraagt. Ik zou in deze fase niet meer dan 50 gram geven, want je wil dus niet dat je baby vol zit van een hapje en daardoor minder melk drinkt.

Welke producten zijn geschikt voor de eerste hapjes?

Van 4 tot 6 maanden staan groenten en fruit centraal. Dit zijn hele gezonde producten, dus deze zijn ook belangrijk om lekker te leren vinden. Daar heeft een baby in zijn latere eetpatroon namelijk baat bij. Laat je baby eerst aan de smaak van groenten wennen, dan pas aan fruit. De meeste baby's vinden fruit hartstikke lekker, maar groenten hebben ook wat bittere smaken, hier moeten baby's een beetje aan wennen.

Vers oefenhapje

Stukjes of gepureerd?

Tot 6 maanden adviseer ik je alleen gepureerde hapjes aan je baby te geven. Je zal ook merken dat je baby voor 6 maanden ook moeilijk een stukje naar zijn mond kan brengen. De motoriek is daar nog niet klaar voor. Zijn lichaam is ook nog niet klaar voor het verwerken van stukjes voedsel. Tot 6 maanden alleen gepureerd dus, kook of stoom de groenten goed gaar zodat je de hapjes heel glad kunt pureren. Vanaf 6 maanden mogen de hapjes wat grover worden van structuur en kun je eventueel ook starten met het geven van stukjes voedsel.

Plastic lepeltje

Van een lepel eten is al helemaal nieuw voor een baby, waarschijnlijk moet hij er ook aan wennen. Geef je baby de tijd. Gebruik bij voorkeur een kunststof lepeltje, dit is een stuk zachter dan een metalen lepel en dit is fijner voor je baby om vanaf te happen.

Reactie plaatsen