Pompoenhapje maken voor baby's (4 maanden)

Oefenhapjes

Je baby mag zijn eerste hapjes! Pompoen is een heel geschikt product voor een van de eerste hapjes. De structuur is namelijk goed glad te maken en de smaak is mild.

Bij een oefenhapje gaat het erom dat je baby smaken leert kennen, het gaat dus nog niet om de hoeveelheid die hij binnenkrijgt. Liever een paar mini-hapjes dan een grote portie dus. Melk is tot 6 maanden namelijk de belangrijkste voeding voor je baby.

Benodigdheden

- 1/4 pompoen
kookvocht
olijfolie van goede kwaliteit (extra vergine bedoeld voor koude bereidingen)

Bereiden

Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukjes. Zet een pan water op het vuur. Gebruik een stoomandje om de pompoen te garen of kook hem gaar in weinig kookvocht (zet de groenten net onder water, zo behoud je de meeste vitamines). Stoom of kook de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar, de pompoen moet zacht zijn als je er met een vork inprikt. Giet het kookvocht af en bewaar het. Doe de pompoen samen met een klein scheutje olijfolie in een keukenmachine of pureer het met een staafmixer. Je kunt het hapje nu wat verdunnen door er beetje bij beetje kookvocht bij te voegen. Zorg dat het hapje helemaal glad is.

Hoeveelheid om te geven

bij 4 maanden mag je baby nog niet zo veel van een babyhapje eten, dit zou dan namelijk ten koste kunnen gaan van de melk die hij drinkt. De melk is nu het allerbelangrijkst voor een gezonde ontwikkeling. Geef in het begin een paar theelepeltjes.

Invriezen

Je gebruikt maar een kleine portie voor je baby. Het is handig om de rest van wat je gemaakt hebt in te vriezen. Zo kost het je weinig tijd om een andere keer een zelfgemaakt hapje op tafel te toveren. Gebruik een ijsblokjesvorm en vries de puree in losse vormpjes in.
Je kunt de overige pompoenpuree natuurlijk ook prima gebruiken in een pompoensoep voor de rest van het gezin.

Podcast eerste hapjes

Wil je nog veel meer leren over de eerste hapjes van je baby? Niet alleen hoe je ze moet maken, maar ook waarom ze zo belangrijk zijn en hoe jij in kunt spelen op de signalen van je baby? Luister dan mijn podcast :-)

Gratis receptenboekje babyhapjes

Wist je dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om elke dag een vers hapje op tafel te zetten? In dit gratis receptenboekje deel ik recepten en tips met je zodat je jouw baby gezond leert eten.

Carin
Door

Carin

op 24 May 2020

Wat is een goed product als je het hebt over goede olijfolie. En dan graag een goedkope tip. Waar let je dan op?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 26 May 2020

Hoi Carin,Als je een olijfolie aan de hapjes toevoegt is het vooral van belang dat je er eentje kiest die bedoeld is voor koude bereidingen (dus die bijvoorbeeld bedoeld is voor over een salade), dus niet eentje om mee te bakken. In de supermarkt kun je genoeg goedkope varianten vinden die hieraan voldoen.Succes en groetjes Roos

Reactie plaatsen