Uitleg: Gezond gewicht en bewegen bij zwangerschapswens
Uitleg: Gezond gewicht en bewegen

Zwangerschapswens

Je wilt zwanger worden! Leuk! Met een gezond gewicht gaat dat vaak makkelijker dan wanneer je overgewicht hebt, overgewicht kan vruchtbaarheid helaas in de weg staan.

Wist je dat bewegen niet alleen goed is voor een gezond gewicht, maar dat het ook de vruchtbaarheid en de innesteling verhoogt en de kans op een miskraam verkleint?  Vrouwen met overgewicht die zwanger zijn hebben ook meer kans op een kind dat later overgewicht krijgt.

Heb je overgewicht en wil je graag zwanger worden? Dit is een heel mooi moment om eerst af te vallen, zodat je EN meer kans hebt op een zwangerschap met daarbij een gezonde start voor je kind, EN dat je kind later minder kans heeft op overgewicht.

Afvallen doe je het beste door een combinatie van bewegen (heerlijk!) en gezond eten (ook al zo heerlijk!).

Hoe doe je dat?

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Vanuit de psychologie weet ik dat het belangrijk is dat je motivatie hebt, misschien dat je toekomstige kindje een goede motivatiebron voor je kan zijn?
Daarnaast is het erg belangrijk dat je het gevoel hebt dat je het kunt. Daarvoor zou het fijn kunnen zijn om je aan te sluiten bij een sportclubje (of zoek een sportmaatje) en bijvoorbeeld een kookcursus te doen. Als jij het gevoel hebt dat je het kunt zal dat de intentie om te bewegen en gezond te eten verhogen.
Ook is het belangrijk om goed voor ogen te houden waarom je het doet, het nut ervan inzien dus. Hierboven staan al een paar mooie redenen genoemd waarom het nut heeft.

Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf doelen stelt. Wees concreet, hoe vaak wil je sporten, wat doe je als je moe bent? Wat wil je precies aanpassen in je eetpatroon? Maak het doel wel realistisch en haalbaar. En als je het haalt, bedenk dan een goede manier om jezelf te belonen!

Hulp nodig? Stuur me gerust een mailtje en ik denk graag met je mee en geef je graag nog meer info!

Reactie plaatsen