Vlierbloesemsiroop
Vlierbloesemsiroop maken met kinderen

Vlierbloesem in de lente

Ik word altijd blij als ik het weer ruik, de bloeiende vlierbloesem, een hele herkenbare geur die ik associeer met de lente.
Al jaren ga ik de natuur in om vlierbloesem te plukken en er siroop van te maken. Zo leuk dat ik het nu samen met mijn dochters kan doen :-)


Met de bakfiets gingen we op zoek naar een goede struik met lage bloesems (en kijk uit voor de brandnetels, die staan graag in de buurt van vliesbloesem!) Veere wist nog precies waar we vorig jaar waren geweest en ook dit jaar bloeiden de struik perfect.


Benodigdheden

Ongeveer 50-100 vlierbloesemschermen zonder blad
1 liter water
1 biologische citroen
750 gram suiker

Bereiden

Pluk de vlierbloesemschermen. Pak nu ene grote bak water of een emmer en zet alle vlierbloesemschermen hierin onder water (spoel ze niet af want dan verlies je de smaak). Snijd een citroen in parten en doe deze in het water erbij. Laat dit geheel 24 uur staan.

Zeef de vlierbloesemschermen uit het water en zeef nog een keer met een keukenpapiertje in een zeef, zodat alle bloemetjes eruit zijn. Het water is een beetje gelig en troebel geworden.

Gebruik een maatbeker om af te meten hoeveel vocht je hebt overgehouden. Kook de vloeistof samen met suiker en de stukken citroen in een pan tot het kookt en alle suiker is opgelost.

Giet de siroop in schone potten of flessen en bewaar deze in de koelkast.

Maak daarna vlierbloesemlimonade door de siroop te mengen met water of bubbelwater. 

siroop vlierbloesem

Kids in de keuken

De meeste kinderen vinden het super leuk om te helpen met koken. Ze kunnen mee zoeken naar de vlierbloesem en meehelpen met plukken. Daarna kunnen ze water bij de vlierbloesem gieten, citroenen in het water gooien en helpen met het zeven van de siroop.
Reactie plaatsen