Salade niçoise met een twist Recept voor een salade nicoise met een twist
Salade niçoise met een twist

Het voordeel van salades

Op woensdag maak ik vaak salades, Veere is dan naar de opvang en ik heb een quality time dag met Sterre. Als Sterre ligt te slapen dan kook ik vast zodat ik niet hoef te haasten rond etenstijd met Veere ophalen die altijd erg veel honger heeft als ze de hele dag bij de opvang heeft gespeeld. Salades zijn handig om al eerder te maken, want omdat het toch koud is kun je hem al in de middag maken en pas later eten. Dit is mijn kind-vriendelijke variant op de salade niçoise. Lekker met goed brood en echte roomboter. Ik vind salades een fantastische manier om lekker veel groenten te eten.

Ook erg lekker als je borstvoeding geeft, boordevol groenten en daarnaast zorgt de visolie voor voedzame melk die de hersenontwikkeling van je kleintje stimuleert.

Benodigdheden voor 2 volwassen en 1 of 2 kinderen

Sperziebonen 600 gram
Cherry tomaten 100 gram
Aubergine 1/2 stuk
Rode ui 1/2 stuk
Olijven 100 gram
Sardientjes blikje 150 gram
Eieren 3 stuks
Citroensap van 1/2 citroen
Olijfolie 3 eetlepels
Mosterd 1 theelepel
Peper en zout
Tijm 1 theelepel
Komijnpoeder 1/2 theelepel
Avocado 1 stuk

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de aubergine in kleine blokjes en halveer de tomaatjes. Doe de aubergine en de tomaatjes in een ovenschaal samen met een flinke scheut olijfolie, tijm en komijn. Zet 30 minuten in de oven en roer er tussendoor een keer goed doorheen.

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in water met zout gaar. Kook ook de eieren tot ze hard zijn. Wanneer de sperziebonen gaar zijn (proef even) spoel je ze af met koud water.
Spoel de eieren ook af met koud water, pel ze en snijd ze. Snijd de avocado in stukjes en meng deze met de sperziebonen, de olijven en het ei. Snipper de rode ui en meng deze met de groenten. Snijd de sardientjes klein en meng met de rest van de salade.

Maak de dressing door in een jampotje het citroensap te mengen met 3 eetlepels olijfolie, mosterd, peper en zout, doe het deksel op het potje en schud hem. Proef de dressing, breng hem eventueel nog verder op smaak en meng dan met de salade.

Als de aubergine en de tomaatjes uit de oven komen proef je of de aubergine goed gaar is. Zo ja, laat hem dan even afkoelen en meng de aubergine en de tomaat met de rest van de salade, voeg ook het vocht van de tomaat toe.

Reactie plaatsen