Je baby of peuter wil alleen nog maar zelf eten
Elk mens heeft behoefte aan autonomie. Dat houdt in dat iemand zelf een beslissing wil maken en uitvoeren. Ook baby’s en peuters hebben deze behoefte al. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dat af en toe best een strijd kan opleveren. Ze willen wel zelf beslissen en doen, maar ze zijn lang niet altijd in staat om iets zelfstandig te beslissen of uit te voeren. Veel ouders nemen ook veel autonomie uit handen van baby’s en peuters. Dat is logisch, want dan gaat alles vel sneller, schoner en beter. Maar, je maakt je kind er niet altijd blijer mee.
Een baby en zelf eten?
Fysiek is je baby het eerste half jaar niet in staat zelf te eten. Zijn coördinatie en grijptechniek is nog niet goed genoeg ontwikkeld om zelf eten naar zijn mond te brengen. Vanaf ongeveer een half jaar kan je baby al best zelf wat eten.
In dat eerste jaar zal je ook merken dat je baby steeds meer behoefte krijgt om ‘het zelf te doen’. Een van de eerste dingen die je kunt doen als je deze behoefte merkt is je baby een eigen lepel in de hand geven. Met een eigen lepel kan hij al oefenen iets naar zijn mond te brengen en mag hij echt zelf meedoen. Intussen geef jij hapjes met jouw lepel.
Wat is geschikt voedsel voor je baby om te oefenen met zelf eten?
Vanaf 6 maanden is een broodkorst een goed voorbeeld van iets wat je je baby in handen kan geven zodat hij het gevoel van zelf eten kan ervaren. Ook hele zachte stukjes fruit, zoals mango, avocado of banaan zijn geschikt om mee te oefenen. Deze zachte stukjes zijn alleen wel lastig vasthouden, je zou daarom ook zachtgekookte groenten kunnen gebruiken. Broccoli of bloemkool hebben een soort handvat waardoor je baby het makkelijk zelf kan pakken en naar zijn ,mond kan brengen. Blijf wel bij je baby als je hem stukjes te eten geeft.
Peuters en zelf doen
De peuterfase is bij uitstek DE fase waarin je kindje autonomie ontwikkeld. Dit merk je ook. Je peuter wil met fases echt alles zelf doen. Hoewel dit vaak heel lang duurt, onhandig is en voor veel geknoei kan zorgen doe je er toch goed aan je peuter de mogelijkheid te geven het zelf te doen. Zo help je je peuter zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het zelf doen helpt bij peuters ook om een goede band met eten op te bouwen.
Mijn ervaringen – even wennen
Ik heb wel even een drempel over gemoeten om mijn kinderen zelf te laten eten. Het enorme geknoei vond ik eerst moeilijk om te zien. Ik ben ook geen groot fan van het huis schrobben, maar dit is wel het gevolg van onze kinderen zelf laten eten. Inmiddels geniet ik juist enorm van blije gezichten als rosa een broccoli fijnknijpt en de puree in haar mond propt. Of als Sterre weer blij vraagt ‘mama, denk je dat dit in mijn mond past?’ en vervolgens haar hele mond vol met bonen propt waardoor de helft er ook weer uitvalt. Soms blijft het heel onhandig, ik kies dan ook wel mijn momenten uit om te zeggen, nu even niet.
Eetvestjes (onmisbaar!) en de kennis van wat zelf eten kunnen opleveren hebben mij geholpen het wat meer los te laten en te genieten van het proces van zelf leren eten.
Het belang van autonomie geven
als een baby of peuter autonomie ervaart in eten dan zal je zien dat je een blijer en zelfverzekerder kind aan tafel hebt zitten, dat is wat deze vervulde behoefte namelijk met iemand doet.
Natuurlijk kan je je baby of peuter niet altijd alles zelf laten doen en beslissen. Soms heb je haast of je mooiste kleren aan en soms kiest je peuter niet de gezondste dingen uit om zelf te eten. Een beetje begeleiding, sturing en regels kunnen dan ook zeker nodig zijn. Het mooiste is dat jullie een mooie balans weten te vinden tussen het zelf doen en de geboden hulp en sturing. Zo zijn jullie allebei blij en tevreden aan tafel.