Eetgedrag peuters: Herhaald aanbieden
Eetgedrag peuters: Herhaald aanbieden
in Blogs

Eetgedrag peuters: Herhaald aanbieden

Herhaald aanbieden

Je peuter wil geen groenten eten en jij zit met je handen in het haar, want groenten zijn gezond voor hem. Er zijn veel peuters die (tijdelijk) geen groenten lusten. Herkenbaar?
Om groenten te leren eten is het herhaald aanbieden van groenten de meest effectieve techniek om iets lekker te gaan vinden. Zie het als oefenen, als je iets vaker doet word je er beter in. Als je iets vaker proeft dan ga je het ook lekkerder vinden. Zo zeg ik het ook vaak tegen Veere, ‘elke keer dat je het proeft vind je het een beetje lekkerder, tot je er op gegeven moment van smult!”

Minstens 8-10 keer iets proeven

Een peuter moet iets minstens 8-10 keer proeven om een groenten die in eerste instantie niet lekker gevonden wordt lekker te gaan vinden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ouders dit vaak niet halen. Ze stoppen eerder met het aanbieden van een groente. Ook in de interviews die ik heb afgenomen hoorde ik vaak dat ouders toch hun maaltijden aanpassen om strijd te voorkomen. Heel begrijpelijk, na een dag hard werken zit je niet ook nog te wachten op strijd aan tafel. Sommige ouders bieden producten wel opnieuw aan, maar stimuleren hun peuter niet om het te proeven. Dit is wel van belang (probeer niet te dwingen, gezelligheid is aan tafel ook belangrijk) maar stimuleer een kind wel positief om het te proeven. Doe het voor, zeg dat je het lekker vindt, geef het een leuke naam, combineer het met iets lekkers of maak er een proeverijtje van.

Valkuil voor stimuleren van proeven

Een bekende valkuil is het belonen van een peuter met iets eetbaars. Als je dit eet krijg je daarna een toetje bijvoorbeeld. Gebruik nooit een ander voedingsmiddel als beloning voor het eten van het ene. Belonen mag wel met een compliment (graag zelfs!) of met bijvoorbeeld een sticker. Maar dus niet: ‘als je dit eet krijg je daarna een toetje’.

Peuter eet mais

















Alleen bij groenten inzetten

Wat raar is bij deze techniek is dat hij alleen werkt bij producten die in niet lekker gevonden worden, en vooral aangetoond is bij groenten. Misschien komt dat ook omdat groenten vaak minder lekker gevonden worden door een peuter dan fruit. Uit de vele interviews die ik heb afgenomen en gesprekken met ouders blijkt dat fruit vaak wel lekker gevonden wordt terwijl groenten lastiger zijn.

Varieer in manier van aanbieden

Wat me ook opviel in interviews en uit de literatuur, is dat veel ouders een groente elke keer hetzelfde aanbieden. Vindt je peuter broccoli niet lekker en eten jullie broccoli vaak gekookt? Het kan werken om het eens op een hele andere manier te proberen. wat dacht je van broccolisaus over de pasta, gewokte broccoli, een andere saus voor over de broccoli, broccoli in een salade of broccolisoep? Al deze variaties kunnen broccoli ineens weer interessant maken. Je kunt ook de naam veranderen in bomen, drakensaus, krokodillensoep enzovoort. Doordat hij de smaak en structuur dan vaker proeft zal hij het product toch meer gaan waarderen en bereik jij je doel. Zeker de moeite om verschillende recepten op te zoeken met eenzelfde groentesoort.

Moeheid

Veel ouders vertelde me dat wanneer hun peuter moe is, er veel meer strijd is en er slechter gegeten wordt. Probeer dus te voorkomen dat je peuter moe is als jullie aan tafel gaan. Een product dat niet lekker gevonden wordt, kun je ook eens aan proberen te bieden als je peuter veel energie heeft. Ook dit kan uitmaken in hoeveel strijd er komt.

Het zal soms zeker iets vragen van je doorzettingsvermogen en van je creativiteit, maar het werkt wel!

Van strijd naar gezelligheid

Van strijd naar gezelligheid

Meld je aan voor mijn gratis masterclass en ontdek hoe jij je peuter (weer) gezond leert eten.
Ontvang de masterclass meteen in je mailbox en maak je klaar voor gezellige etentjes met je peuter.

Kyara
Door

Kyara

op 30 Sep 2020

Leuke en praktische tips! Ben benieuwd als onze kleine spruit over een aantal weken gaat beginnen met hapjes enzo.

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 15 Dec 2020

Leuk om te horen Kyara :-) Veel plezier met de hapjes!

Reactie plaatsen