Eetspelletjes

Heb jij vroeger ook altijd te horen gekregen dat je niet met eten mag spelen? Grote kans dat jij dit dan ook weer aan je kindje leert. Eigenlijk zonde vind ik!

Spelen met eten heeft namelijk meerdere grote voordelen. Je creëert met spelen namelijk een leuke sfeer aan tafel en een leuke sfeer zorgt voor ontspannen dinertjes. Kindjes eten beter wanneer er een ontspannen sfeer hangt. Bovendien leren kinderen beter als ze plezier hebben, dus...waar wacht je nog op?

Dat je met peuters en kleuters goed kan spelen aan tafel kun je je waarschijnlijk wel voorstellen. Wist je dat je ook met baby's al veel eetspelletjes kan doen? Speel bijvoorbeeld kiekeboe met een slabbetje, zing een liedje, laat de lepel een vliegtuig of brommer zijn of laat je baby spelen met groenten. Of het echte groenten, groenteknuffels of houten groenten zijn maakt niet veel uit. Het effect is dat je baby groenten leuk gaat vinden :-)

Voor peuters en kleuter is er al veel meer mogelijk, groente kleurplaten kleuren, schilderen met eetbare verf of geblinddoekt proeven, jullie zullen samen veel plezier beleven.

Ik inspireer je met een super leuk spel wat heel geschikt is voor kinderen tussen de 2,5 en 5 jaar. Dit spel doe je één maaltijd lang of als je zin (en tijd) hebt zelfs een hele dag. Je kunt de vormen die ik hieronder beschrijf ook gaan combineren. Alles komt dus op een ander moment van de dag en alles wat normaal warm is, is koud en omgekeerd. Wedden dat jullie een fantastische dag hebben?

Alles wat je normaal koud opdient dien je nu warm op en omgekeerd. Deze producten zijn hier heel geschikt voor:

Koude soep, warme vla, warm fruit (bijvoorbeeld appelmoes), warme boterham (bijvoorbeeld tosti) gebakken sla (romaine sla is hier perfect voor), pasta- of aardappelsalade en koude thee (bijvoorbeeld zelfgemaakte icetea)

Je begint de dag met pasta en als avondeten heb je boterhammen, yoghurt of havermout.

Mijn tip? Maak het ontbijt de dag van te voren, anders is de kans groot dat je er in de ochtend geen zin meer in hebt. Het klinkt raar, maar het kan hartstikke leuk en lekker zijn!

Je start je diner met een toetje, bijvoorbeeld een bakje yoghurt. Daarna eet je het hoofdgerecht en als laatste eten jullie een voorgerecht.

Tip: Houd de portie van het toetje klein, zodat er nog genoeg honger overblijft voor de rest.

Ik deel graag een recept voor gazpacho met je. Gazpacho is een koude soep en kun je dus perfect inzetten als je omgekeerde wereld met koud en warm speelt.

Benodigdheden 

2 tomaten
0,5 komkommer
500 gram watermeloen
Sap en rasp van een halve citroen
4 eetlepels extra virgin olijfolie
5 blaadjes basilicum
Snufje zout

Bereiden 

Snijd de komkommer, tomaat en watermeloen in grove stukken. Doe alle ingrediënten samen in een blender en blend er een gladde soep van. Heerlijk om te serveren met ijsklontjes.

Op 11-11 is mijn dochter Sterre jarig. Ter ere van haar verjaardag lanceer ik dan een nieuw programma, spelen met eten! Houd de 11e dus goed je mail of social media in de gaten als je zin hebt om samen met je kindje eetspelletjes te gaan doen.

Geïnspireerd naar hoe je nog meer kan spelen met eten? In deze podcast aflevering geef ik je nog vele suggesties wat jij kan doen om spelenderwijs een goede sfeer aan tafel te creëren.

Reactie plaatsen