Het rolmodel dat jij bent
Yes! vandaag een dag waar ik lang naar heb uitgekeken. Ik heb mijn scriptie af en ingeleverd! Nu maar hopen dat hij voldoende beoordeeld wordt, spannend! Een van de aspecten die in mijn scriptie naar voren kwam kan voor sommigen een confronterend onderwerp zijn, namelijk het rolmodel dat jij bent.
Eetgedrag peuters positief stimuleren
Mijn scriptie gaat over het positief stimuleren van het eetgedrag van peuters. Dit valt niet altijd mee, want peuters kunnen het je soms behoorlijk lastig maken. Ze kunnen dingen weigeren te eten, iets de ene keer heel lekker vinden en het de volgende keer niet meer willen eten, heel erg treuzelen, de hele tijd van tafel afrennen, gooien met eten, driftbuien krijgen en ga zo maar door…
Er zijn wel een aantal bewezen factoren die het eetgedrag van peuters positief stimuleren, eentje daarvan is modelgedrag. Dit werkt zowel positief als negatief. Dus een peuter die ziet dat er gezond om hem heen gegeten wordt zal dit ook sneller overnemen en een peuter die ziet dat er gezond gegeten wordt neemt dit vaak ook over.
Dit komt omdat peuters het gedrag van ouders observeren en hieruit opmaken wat ‘normaal’ gedrag is, dit kan dus invloed hebben op de normen die een peuter vormt rondom eetgedrag. Als een peuter iemand anders iets ziet eten verhoogt dit de kans dat een peuter het wil proberen, ook is de kans groter dat hij het eten accepteert.
Laat zien dat je van iets gezonds geniet
Er zijn twee vormen van modelgedrag, namelijk wat iemand zegt en wat iemand doet. Wat laat je als ouder dus zien (wat eet je bijvoorbeeld als eerste van je bord en welk tussendoortje pak je om 16.00 uur?) En wat zeg je als ouder over het eten? beschrijf je hoe je er van geniet, hoe gezond en lekker het is of zeg je bijvoorbeeld dat het ene veel lekkerder is dan het andere? Mijn vader zei vroeger bijvoorbeeld altijd dat hij at voor het toetje (gelukkig heb ik die eigenschap niet overgenomen, hoewel mijn zwangerschap er wel voor zorgt dat ik veel meer van een toetje geniet dan normaal het geval is).
Welke gedrag vertoon jij zelf als het aankomt op gezond eten?
Wil je graag dat je peuter gezond eet? Dan is het dus belangrijk om stil te staan bij je eigen gedrag. Welk gedrag laat je zelf als voorbeeld zien en welke woorden gebruik je als het aankomt op gezonde of ongezonde producten?
Ik wil je dus graag aanmoedigen om positief te praten over groenten en fruit, en om zelf zichtbaar te genieten van dit soort producten en het ook bij voorkeur te eten als je peuter het ziet.
Bewaar chips, koekjes en chocolade bij voorkeur voor als je peuter in bed ligt (en vergeet het niet op te ruimen voordat je naar bed gaat, zodat je peuter er zo min mogelijk mee geconfronteerd wordt).
Gedrag van vriendjes, broertjes en zusjes
In ieder geval moeders hebben volgens de literatuur invloed op het eetgedrag van peuters door middel van modelgedrag. Vaders waarschijnlijk ook, al is hier minder onderzoek naar gedaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat het daar niet bij blijft, ook broertjes, zusjes en vriendjes en vriendinnetjes hebben door middel van wat ze eten invloed op wat je peuter wel en niet wil. Laatst was ik bij de buurvrouw, zij vertelde dat haar dochter (een vriendinnetje van Veere) geen humus lust, dit hoorde Veere en daarom was ik ook niet verbaasd dat ze daarna ineens geen humus wilde eten…
Andersom werkte het ook. Ons buurmeisje lust geen sla, maar toen ze er bij ons eentje uit de tuin mocht oogsten en Veere er enthousiast over vertelde, bleek ze het thuis toch ineens erg lekker te vinden 😀
Podcast over rolmodel
Ik nam ook een podcast op over dit onderwerp. Leun lekker achterover en geniet van een aflevering van de Mama Roos Kookt podcast :-)
Gratis masterclass over peuters en eetgedrag
Meld je aan voor mijn gratis masterclass en ontdek hoe jij je peuter (weer) gezond leert eten.
Ontvang de masterclass meteen in je mailbox en maak je klaar voor gezellige etentjes met je peuter.