Je kind enthousiast maken over groenten Groenten lekker vinden
Je kind enthousiast maken over groenten
in Blogs

Je kind enthousiast maken over groenten

Fan van groenten

Zoals jullie waarschijnlijk al door hebben, ik ben een enorme fan van groenten en fruit! Natuurlijk hoop ik ontzettend dat Veere dit ook wordt. Ik ga  ook wel vanuit dat dit gaat lukken, want ik heb al veel technieken ingezet. Zoals tijdens de zwangerschap heel veel groenten eten zodat ze al aan de smaak went, tijdens borstvoeding veel groenten eten voor hetzelfde effect en haar altijd mee laten kijken met hoe wij zelf smakelijk groenten eten.

Cadeau’s

Ook mijn vrienden en collega’s weten natuurlijk dat ik zo erg van groenten houd, dus ook met kraamcadeautjes kwamen er vaak groenten voorbij :-D. Zo kregen we meerdere groenteknuffels (ook een fantastische zelfgemaakte avocado), een zelfgemaakte ABC-poster met groenten, een schilderij met Veere’s naam en groenten op de achtergrond en houten groenten en fruitsoorten met een houten (nep)mes en snijplankje. Hier de prachtige poster die mijn vriendinnen speciaal voor Veere gemaakt hadden.

froenten en fruit

Moestuin

Mijn kinderen groeien op met een moestuin. Ik vind het zelf zo fantastisch om ze dat mee te kunnen geven. Ze leren zo hoe groenten en fruit groeien. Ze mogen zelf van alles oogsten en proeven. Afgelopen jaar heb ik amper iets kunnen maken met tomaatjes, Sterre at ze allemaal op voor ik ze kon oogsten. Ze helpen ook met zaaien, planten, onkruid wieden en water geven.
Als je geen ruimte hebt voor een moestuin, heb je wellicht wel plek voor kruiden op de vensterbank of een klein bakje om tuinkers op te laten groeien. Ook zonder veel ruimte kun je wel een ‘moestuinbeleving’ creëren en je kinderen laten zien hoe plantjes groeien. Als ze zelf hebben gezien hoe groenten of fruit groeien, vinden ze het vaak ook leuker om het op te eten. Ik hoef alleen maar te zeggen, ‘het komt uit de moestuin’ en er wordt blij gegeten. Een magische zin dus.

Helpen met koken

Tijdens het koken zitten Veere en Sterre meestal op het aanrecht of staan ze op een krukje erbij. Ze helpen mee met koken. Super gezellig. Zo wassen bijvoorbeeld de groenten (favoriet) en Veere mag soms ook al een beetje mee snijden met een bot mesje. Ook eieren breken, roeren en mengen gaan al prima. Rosa zit tegenwoordig ook vaak erbij in haar kinderstoel. Helpen kan ze nog niet, maar kijken wel. Ook van dat kijken leer je al heel veel.

Fan van avocado

Ik mis boekjes met groenten

Ik snap eigenlijk niet waarom er zo weinig boekjes en speelgoed met groenten verkrijgbaar is, al is er steeds meer in die richting verkrijgbaar. Zo had Lidl bijvoorbeeld al groenteknuffels en heb ik mijn eerste prentenboek uitgebracht.
Kinderen zijn dol op bijvoorbeeld dieren, ik denk dat onder andere komt doordat ze daar vaak over voorgelezen krijgen en er speelgoed mee hebben. Hoe leuk zou het zijn als dit ook met groenten gedaan wordt! Ik ben er zelf maar meteen mee aan de slag gegaan. Voorlezen doe ik nu dus uit mijn eigen prentenboek over groenten en fruit 😀

Voorkant prentenboek

 

Komt die moeilijke tijd nog?

Toen Veere een baby was, en heel goed at, waren er  veel collega’s en vrienden die me vertelden dat er echt nog wel een moeilijke tijd aan zou komen. We zullen zien dacht ik toen al, ik heb in ieder geval goed mijn best gedaan om een leuke sfeer rondom gezond eten te creëren en het vooral leuk te maken, hopelijk werpt dat zijn vruchten (of groenten) af!
Inmiddels is Veere 4 jaar en eet ze heel goed. Natuurlijk zijn we ook moeilijkere fases geweest, en is het niet elke dag makkelijk geweest. Vooral toen ze stopte met haar middagslaapje, en met het avond eten zo ontzettend moe was. Gezellig konden we eten toen niet altijd noemen. Maar toch, over het algemeen ben ik super tevreden en vind ik het héél erg meevallen met die moeilijke tijd die nog zou komen. Ook bij Sterre gaat het eten heel goed! Ze roept ook heus wel eens nee (daar ben je een 2-jarige peuter voor), maar ze vindt ook heel veel dingen lekker.Ik denk dat al deze technieken dus zeker hebben bijgedragen aan onze gezellige dinertjes 😀

Prentenboek

Zin om zelf te gaan voorlezen en benieuwd naar mijn prentenboek? Hier kun je hem bestellen 🙂

Podcast aflevering 5

Ik heb ook een podcast voor je opgenomen waar ik nog meer inga op dit onderwerp. Zin om te luisteren? Klik hier.

 

Reactie plaatsen