Babyhapje spruitjes
Babyhapje spruitjes

Babyhapje van spruitjes

Kinderen lusten geen spruitjes, toch?
Nee hoor, alles kun je leren eten!

En dat leren, dat start al wanneer een kindje nog een klein baby'tje is. Spruitjes zijn flink bitter, en bitter is een smaak die een baby niet als aangeboren smaakvoorkeur heeft, maar die hij wel kan leren eten. En dat leren eten van bitter is erg belangrijk, de meeste groenten zijn namelijk bitter. En groente zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid.

Dus als je baby oefent met de smaak bitter, zal hij ook makkelijker groenten eten en hierdoor een gezonder eetpatroon opbouwen.
Vandaar dat ik spruitjes een hele geschikte groente vind voor een babyhapje.

Mijn 3 meiden zijn dol op spruitjes, zo leuk om de verbaasde blikken van anderen te zien als onze meiden super blij zijn met de spruitjes op hun bord. Wil jij ook een heerlijk spruitjeshapjes voor je baby maken? Ik leg je graag uit hoe.

babyhapje

Benodigdheden hapje vanaf 4 maanden

100 gram spruitjes
Extra virgin olijfolie

Bereiden babyhapje spruitjes

Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

Zet een pan met water op het vuur.
Stoom of kook de spruitjes in ongeveer 10 minuten gaar. Controleer of de spruitjes zacht zijn, laat ze anders nog even op het vuur staan.  Giet de spruitjes af en bewaar het kookvocht.

Pureer de spruitjes en olijfolie met een staafmixer of in een keukenmachine en voeg een beetje kookvocht toe om het hapje de goede dikte te maken. Controleer of het hapje echt glad is en er geen stukjes meer inzitten. Pureer anders nog langer.

Invriezen

Geef een gedeelte (10-20 gram) aan je baby en gebruik de rest om in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd een hapje achter de hand. In de vriezer blijft het hapje ongeveer 3 maanden goed.

Wist je dat ik het principe van invriezen gebruik voor de schema's babyvoeding die ik heb ontwikkeld? 
Zo kun je in 2 uur tijd, alle hapjes voor 2 maanden voorbereiden en krijgt je kleintje elke dag een zelfgemaakt vers hapje te eten. 

Groentehapjes voor je baby

Benodigdheden hapje vanaf 6 maanden

100 gram spruitjes
1 theelepel extra virgin olijfolie
1 theelepel notenpasta
50 gram zoete aardappel

Bereiden babyhapje spruitjes

Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukken.

Zet een pan met water op het vuur.
Stoom of kook de spruitjes en zoete aardappel in ongeveer 10 minuten gaar. Controleer of de spruitjes en de zoete aardappel zacht zijn, laat ze anders nog even op het vuur staan.  Giet de spruitjes en zoete aardappel af en bewaar het kookvocht.

Pureer de groenten, notenpasta en olijfolie met een staafmixer of in een keukenmachine en voeg een beetje kookvocht toe om het hapje de goede dikte te maken.

Vanaf 6 a 7 maanden kun je je kleintje ook gerust kleine stukjes voeding geven. Halveer de spruitjes en snijd een stukje zoete aardappel die gemakkelijk in het vuistje van je kleintje past. Laat je baby lekker zelf experimenteren met de stukjes.

groentehapje spruitjes zoete aardappel

Podcast hoe leert je baby proeven?

Waarom spruitjes je baby helpen om een gezonde eter te worden, leg ik je uit in de podcast aflevering.

Gratis receptenboekje voor je baby

Kook je ook graag zelf voor je baby? Met dit gratis receptenboekje inspireer ik je graag met lekkere recepten voor je baby.

Reactie plaatsen