Problemen met borstvoeding Borstvoeding - mijn succesen en problemen
Problemen met borstvoeding

Vertrouwen in borstvoeding

Toen ik beviel van Sterre maakte ik me helemaal geen zorgen over borstvoeding, ik had namelijk veel ervaring opgedaan bij Veere en dat ging, op wat kleine ongemakken na, altijd heel makkelijk.

Thuis bevallen op de bank

Ik beviel van Sterre zonder dat er kraamhulp bij was, dat is ook een apart verhaal. Het ging zo snel! Ik was de hele tijd aan het wachten tot de weeën regelmatig kwamen en 1 minuut aan zouden houden. Volgens aanwijzingen van de verloskundige zou dit een uur moeten duren en dan mocht ik bellen. Toen ik eindelijk weeën van 1 minuut had riep ik na een kwartier tegen Rolf dat hij echt niet meer mocht wachten met bellen. Het was midden in de nacht maar ineens voelde ik dat er nu actie genomen moeten worden. De verloskundige kwam ‘meteen’ (20 minuten duren op zo’n moment echt een eeuwigheid), en intussen was ik mijn persweeën aan het wegpuffen. Toen ze er was bevestigde ze meteen dat ik volledige ontsluiting had en dat we niet meer naar het ziekenhuis konden. Een kwartier later lag Sterre in mijn armen, thuis op onze eigen bank.

Wat een bijzondere ervaring

Heel bijzonder om dit mee te maken, maar door alle haast en snelheid was er dus geen kraamhulp. Ik had Sterre dus op mijn borst en er was niemand die zei of en hoe ik moest voeden. Ik legde Sterre dus zelf maar aan, na alle ervaring met Veere, en dit ging meteen super soepel. Ze dronk meteen goed.

Kloven en spruw

Daarna bleek het helaas toch allemaal minder makkelijk dan ik in eerste instantie dacht. Sterre kreeg enorme luieruitslag de eerste week van haar leven, heel zielig. De huisarts zei al dat ze daardoor verhoogde kans had op spruw, en ja hoor, dit kreeg ze ook. Ik weet niet of het daarmee te maken had, maar vervolgens kreeg ik tepelkloven die de eerste maanden aanhielden. Elke keer dat ik ging voeden was erg pijnlijk, gelukkig zakte de pijn wel na een minuutje.
Sterre kreeg duidelijk wel genoeg voeding binnen, want ze werd die eerste weken een klein mollig meisje en nam enorm toe in gewicht. Daar hoefde ik me dus gelukkig geen zorgen over te maken. Maar soms kon ik wel door de grond zakken van de pijn. Nu, maanden later, kan ik me die pijn niet meer voorstellen, nu is het gewoon weer genieten.

Auw, borstontsteking!

Na een maand of 6 ging ik afbouwen met borstvoeding, een voeding overdag wilde ik eraf. Na 6 maanden had ik niet meer verwacht dat het kon, maar toch hield ik aan dit afbouwen een flinke borstontsteking over, wat kan dat pijn doen! Eén nacht lang was ik helemaal van de kaart, koorts, ijlen en zweten in bed. De volgende ochtend voelde ik me wel een stuk beter maar ik baalde omdat ik ervan uitging aan de antibiotica te moeten. Het was weekend en ik besloot het nog even aan te kijken, al vond een vriendin van mij die arts is dat niet zo verstandig, ik probeerde het toch.

De koorts kwam niet meer terug, maar de pijn bleef. De volgende ochtend belde ik de huisartsenpost, na mijn verhaal uitgelegd te hebben gaf de arts aan dat zolang ik geen koorts had ik het aan mocht kijken. Blij dat ik was! Ik postte een bericht op instagram met de vraag om tips. De tips stroomden binnen (dankjewel!). Zo heb ik de hele dag met warmtekompressen en een elektrische tandenborstel op mijn borst doorgebracht 🙂

Behandelen met ultrasound

Gelukkig kwam de koorts nog steeds niet terug, maar de ontsteking werd door al mijn thuishulp-middelen helaas nog niet beter.  Toen kreeg ik via instagram de tip voor het behandelen van een borstontsteking met ultrasound. Wat een fantastische manier! Ik kon meteen terecht en na 2 behandelingen was het helemaal over. Wat fantastisch dat dit bestaat. Aanraden kan ik het zeker, zo fijn om geen antibiotica te hoeven slikken! Tegelijkertijd vind ik het bizar dat zo’n behandelmethode, ontwikkeld door het maxima medisch centrum in Eindhoven, weinig bekendheid heeft. Veel huisartsen schrijven toch gewoon antibiotica voor en zijn niet bekend met deze pijnvrije methode.

Na deze ontsteking gelukkig alleen maar weer genoten van het voeden, ook het afbouwen naar alleen avond en ochtend ging gelukkig zonder problemen.

Podcast

Luister ook mijn podcast over borstvoeding. Ik vertel graag waarom ik het geweldig vind, maar ik geef je ook een eerlijk beeld van de nadelen. 

Reactie plaatsen