Babyhapje van aardpeer
Babyhapje van aardpeer

Aardpeer in een babyhapje?

Waarschijnlijk is het niet een groente die je regelmatig eet, de aardpeer oftewel de topinamboer. Of wel?

Ik ben er echt dol op, maar ondanks dat staat hij bij ons niet vaak op het menu. Ik denk er gewoon vaak niet aan, het is ook niet voor niks een vergeten groenten.

Eén van de lekkerste babyhapjes

Maar, weet je dat dit een van de lekkerste babyhapjes is die ik me kan voorstellen?
De aardpeer heeft namelijk héél veel smaak. Je hoeft niks toe te voegen, en toch is hij verrukkelijk!

Wennen aan bitter

Daarnaast is de aardpeer ook best wel bitter. Dat maakt hem perfect voor baby's om aan de smaak te leren wennen, baby's worden namelijk geboren met smaakvoorkeuren. Dit houdt in dat wanneer ze zoet of zout proeven, ze vaak meteen al enthousiast zijn. Bij bitter is dit niet het geval. Maar, dat betekent niet dat ze er nooit van zullen smullen. Ze moeten er gewoon aan wennen.

En wennen, dat doe je door het vaak aan te bieden. Dus jij kunt je baby hierbij helpen.

De meeste groentesoorten zijn best bitter. Wij proeven dit al niet meer zo bewust, omdat we eraan gewend zijn geraakt. Daarnaast proeven de meeste volwassenen bitter minder sterk dan kinderen. In mijn schema's die ik ook in mijn cursus babyvoeding gebruik, leren baby's rustig aan de smaak bitter wennen, zodat ze de rest van hun leven beter groenten zullen eten.

Kortom, aardpeer is dus een perfect groente voor een babyhapje!

Ook voor de structuur van een hapje is het een ideale groente, je kunt hem namelijk ook goed glad pureren tot een zacht pureetje. Dat maakt hem ook heel geschikt voor baby's vanaf 4 maanden.

cursus babyvoeding

Recept babyhapje aardpeer voor baby's vanaf 4 maanden

Benodigdheden

100 gram aardpeer
2 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
Komijnpoeder snufje

Bereiden

Schil de aardperen (nu weet je meteen waarom het een vergeten groente is. Hier ben je best even mee bezig door al die bobbeltjes in de groente).

Snijd de aardperen in grove stukken.

Zet een pan water op en stoom of kook de groenten in weinig water gaar (ongeveer 10-15 minuten). Prik met een vork in de groente om te controleren of hij goed zacht is.

Pureer de aardpeer met de olijfolie en het komijnpoeder tot een puree.

Tot 6 maanden moet het hapje helemaal glad zijn, er mogen geen stukjes meer inzitten. Is je baby al wat ouder? Dan kun je het hapje wat grover laten of prakken met een vork ipv pureren.

Aan je baby geven

Geef een deel van het hapje aan je baby en vries de rest in. Zo heb je voor de volgende keer ook nog een vers bereid babyhapje klaar.

Groentehapjes voor je baby

Gratis receptenboekje voor baby's

Wist je dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om elke dag een vers hapje op tafel te zetten? In dit gratis receptenboekje deel ik recepten en tips met je zodat jij jouw baby gezond leert eten.

Reactie plaatsen