
Babyhapjes invriezen
ijsblokjesvorm voor gemak
Als je zelf aan de slag gaat met het maken van verse babyvoeding, dan heb je geen zin elke avond iets aparts voor je baby te maken. Daarom is het heel fijn om de vriezer te gebruiken altijd een voorraadje te hebben. Je kent het wel, je baby heeft honger en huilt. Gestrest sta je te koken voor je baby. Om dit te voorkomen kun je op dit soort stressvolle momenten snel een hapje uit de vriezer gebruiken.
Losse groentehapjes invriezen
In de eerste fase (vanaf 4 maanden) eet je baby nog maar kleine hoeveelheden, ook eet je baby dan nog vaak een puur product (nog niet gemengd met andere smaken). In deze fase is het erg handig om je groentehapjes in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Zo heb je kleine hoeveelheden groentehapjes bij de hand. Het is ook makkelijk een makkelijke methode om te gebruiken als je baby gemengde smaken wil gaan eten. Je doet dan bijvoorbeeld 1 blokje wortel samen met 1 blokje bloemkool.
Gecombineerde hapjes invriezen
Als je baby iets ouder is en je kookt gecombineerde babyhapjes voor je baby, maak dan altijd een wat grotere portie klaar. De tweede (en eventueel ook derde en vierde portie) vries je in en gebruik je als je geen tijd hebt om voor je baby te koken. Hiervoor kun je wat grotere diepvriesbestendige bakjes gebruiken.
Smaak en voedingswaarde
Het geweldige aan het gebruik van de vriezer is dat de smaak en voedingswaarde van de hapjes behouden blijven. Als je een houdbaar babyhapje in de winkel koopt is de smaak vaak achteruit gegaan. Dit komt door het houdbaar maken van het hapje zodat het (vaak) buiten de koelkast verkocht kan worden. Met het gebruik van de vriezer maak je je hapje wel langer houdbaar, maar behoud je de goede smaak van je hapje.
Ontdooien
Ontdooien van een bevroren hapje doe ik het liefst au bain-marie. Dit kan in een flessenwarmer (ideaal!) of in een pannetje. Je zet je hapje dan in het bakje waarin je het bewaart in de pan of in de flessenwarmer. Af en toe roer je even en je daarna controleer je natuurlijk de temperatuur zodat je baby zijn mond niet verbrand. Je kunt het hapje ook in de magnetron opwarmen, dit gaat sneller dan au bain-marie, maar ik ben er toch geen fan van als het niet nodig is. De verdeling van warmte gaat niet geleidelijk waardoor sommige plekken van je hapje heel heet worden.
Niet opnieuw invriezen
Als je je hapje eenmaal hebt ontdooit kun je hem niet opnieuw invriezen en moet je hem binnen 48 uur aan je baby geven. Bij voorkeur ontdooi je het hapje rustig in de koelkast, dit is voor de houdbaarheid het beste. Dit geldt niet als je het meteen gebruikt, dan kun je dus prima au bain-marie ontdooien.
Welke vorm raad ik aan?
Het liefste gebruik je vormen van siliconen, die zijn handig in gebruik(de pureetjes komen makkelijk uit de vorm), en BPA vrij. Een deksel bij de vorm is voor de hygiëne ook zeker fijn.
Bij bol.com zijn er van het merk Nafura en van het merk Minismus fijne vormen te vinden die geschikt zijn voor babyvoeding.