Babyhapjes voorbereiden voor de hele week

Tips voor drukke ouders

Zorgen voor je baby kost véél tijd! Toen ik mijn eerste baby in huis had kwam ik vaak tijd tekort. Ik had mijn kleintje al 3 keer borstvoeding gegeven, in bad gedaan, aangekleed en uitgebreid geknuffeld, en zat zelf nog in mijn pyjama te lunchen, aan mezelf was ik niet toegekomen.
Ik wilde alles het liefst ook perfect doen, wat zorgde voor nog meer tijdsdruk. Gelukkig vond ik een manier hoe verse babyhapjes maken me weinig tijd kostte. Er is dus echt een manier om tijd en stress te besparen: het voorbereiden van babyhapjes voor de hele week! Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Plan je week vooruit

Voorbereiding begint met een goed plan. Neem elke week even de tijd om te bedenken welke hapjes je voor je baby wilt maken.
Kies voedzame en gevarieerde ingrediënten, zodat je kleintje van verschillende smaken en texturen kan genieten.
Kijk goed welke ingrediënten bij de leeftijd van je baby passen. als je net start met hapjes, geef je bijvoorbeeld pure smaken, terwijl je vanaf 6 maanden lekker gaat combineren. 

Maak een boodschappenlijst

Een georganiseerde boodschappenlijst is essentieel. Noteer alle benodigde ingrediënten voor de hapjes die je hebt gepland. Dit bespaart tijd tijdens het winkelen en voorkomt dat je iets vergeet.

Kies voor seizoensgebonden en verse ingrediënten

Gebruik seizoensgebonden groenten en fruit. Ze zijn vaak goedkoper, smaakvoller en zitten boordevol voedingsstoffen.
Verse ingrediënten zorgen ervoor dat je baby de beste start krijgt. Ingeblikte groenten bevatten bijvoorbeeld vaak zout, dit is niet goed voor de gezondheid van je baby. Bevroren groenten zijn vaak meteen na het oogsten ingevroren, dit houdt ze vers en deze kun je dus gebruiken. Let er wel op dat de groenten gene toevoegingen hebben (zoals room of zout). Dit zie je op de verpakking. 

Batch-koken bespaart tijd

Batch-koken is je beste vriend :-)
Kook of stoom grote hoeveelheden van verschillende ingrediënten en verdeel deze in porties.
Dit kan je doen door groenten te stomen of te koken en vervolgens te pureren en te koelen of in te vriezen.


Gebruik vriezer-vriendelijke bakjes

Investeer in goede vriezer-vriendelijke bakjes. Verdeel de gepureerde hapjes in kleine porties en bewaar ze in de vriezer. Dit maakt het gemakkelijk om snel een maaltijd op te warmen zonder elke dag te moeten koken. Ook kun je hierdoor eindeloos veel combinaties maken! Ben je op zoek naar combinaties die zowel voedzaam als heel lekker zijn? Gebruik dan mijn eetschema's voor baby's. Je ontdekt hoe je in weinig tijd voor 2 maanden hapjes voorbereidt. Op het eetschema zie je precies wat je jouw baby elke dag geeft zodat je de structuur en smaak rustig opbouwt. 

Label je hapjes

Label elk bakje met de inhoud en de datum waarop je het hebt gemaakt. Dit helpt je bij te houden wat je hebt en hoe lang het al in de vriezer zit.
Zelf heb ik vaak gedacht dat labelen niet zo nodig was, maar eenmaal ingevroren had ik gene idee meer of ik pompoen, wortel of zoete aardappel te pakken had. De kleuren lijken echt op elkaar en ingevroren kun je niet ruiken of proeven. Vergeet dus je etiketten echt niet te plakken!

Varieer met smaakcombinaties

Houd de maaltijden interessant door verschillende combinaties te proberen. Mix bijvoorbeeld wortel met appel of courgette met zoete aardappel. Variatie zorgt ervoor dat je baby verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt en aan nieuwe smaken went.

Een lekker gecombineerd groentehapje van wortel, zoete aardappel en paprika vind je hier
Een gecombineerd fruithapje van mango en aardbei vind je hier

Maak van koken een leuk moment

Kooktijd hoeft geen saaie klus te zijn. Betrek je oudere kindjes erbij of zet je favoriete muziek op.
Maak er een leuk moment van zodat het minder als een taak voelt en meer als een leuke activiteit. zie het maar als een momentje voor jezelf (dat kun je wel gebruiken nu je leven vooral draait om je kleine wondertje)!

Gebruik handige eetschema’s voor je baby

Voor ouders die nog meer gemak zoeken, zijn Eetschema’s voor je baby een geweldig hulpmiddel.
Met behulp van deze schema’s leer jij je baby met véél gemak gezond eten. Je gaat één of twee keer 2 uur de keuken in om alle hapjes voor 60 dagen voor te bereiden. Daarna zie je op het eetschema precies wat je elke dag mag ontdooien zodat je baby alle smaken leert kennen, structuur in hapjes leert waarderen en de goede voedingsstoffen voor dat moment binnenkrijgt.

Gratis receptenboekje babyhapjes

Kook je ook graag zelf voor je baby?  
Met dit gratis receptenboekje inspireer ik je graag met lekkere recepten voor je kleintje!