Iets leuks tijdens het koken Leuk spel voor kind tijdens het koken
Iets leuks tijdens het koken

Hongerig kind tijdens het koken

Koken is niet altijd meer de allerleukste bezigheid als er een kindje aan je been hangt omdat ze al zo’n honger heeft en doorheeft dat je aan het koken bent. 

Zelfs ik, iemand die als grote hobby koken heeft, merkte dat ik niet meer van het koken kon genieten. Het was altijd te laat en dat zorgde voor veel gehuil en gezeur. 

De oplossing om ontspannen te koken

Nu denk je vast aan een filmpje aanzetten tijdens het koken. Dat is wat veel ouders doen, ik begrijp het volkomen, want het geeft jou rust. Maar, het is ook een echt gemiste kans.
 Het kookmoment is namelijk ook een belangrijk moment voor je kindje om te leren over eten. En dat leren over eten, dat helpt om je kindje weer gezonder te leren eten. 

Onze oplossing? Veere mag op het aanrecht een product uitkiezen wat we vervolgens in haar eigen keukentje leggen. Dan kan ze ook ‘koken’ en vast smullen van lekkere groenten…

Wat zijn geschikte groenten om te geven als je aan het koken bent?
 Rauw zijn komkommer, tomaat, wortel en paprika heel geschikt. Als er bijvoorbeeld al boontjes of bloemkool zijn gekookt, zijn dat ook goede opties. Dan is het daarna wel even schoonmaken. 

koken met peuters

Vanaf 1,5 jaar

Op gegeven moment is een eigen keukentje niet meer genoeg en wil je kindje meer ontdekken.
 Op een krukje of een stoel kun je je kindje mee laten kijken in de keuken. 

Op elke leeftijd kun je een ander taakje aan je kindje geven. Bij 1,5 jaar kunnen ze vaak al goed groenten wassen. Zet een bak water klaar en laat je kindje lekker met water spelen en wassen.

Vanaf 2 jaar

Vanaf 2 jaar kan je kindje alweer veel meer. Je kunt nu ook een ui of een teen knoflook laten pellen. Ook kan je een paprika doorsnijden en je kindje de pitjes eruit laten halen. Bladeren sla van een krop ijsbergsla afscheuren, 

Vanaf 3 jaar

De meeste kindjes van 3 jaar kunnen met een bot mesje al zachte producten snijden. Avocado, mango en banaan zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor! Het prakken van bijvoorbeeld een avocado voor het maken van een guacamole is ook een geweldig klusje. Wellicht kun je je kindje ook in een pan laten roeren en een eitje laten breken. Deeg kneden, iets door elkaar roeren en mengen, je kindje kan het nu allemaal al! 


Reactie plaatsen