fbpx

Vanaf 1 jaar

Als je kindje zijn eerste verjaardag heeft gevierd dan mag hij of zij met de pot mee gaan eten! Nu wordt het dus een stuk makkelijker, je hoeft niet meer apart te koken voor je kindje, fijn!

Eerste twee jaar

Besef je echter wel dat wat je kindje in de eerste twee jaar van zijn leven eet, bepalend is voor zijn eetpatroon de rest van zijn leven. Aangezien zijn eetpatroon weer invloed heeft op zijn gezondheid (en in mijn overtuiging op zijn of haar geluk) kun je je voorstellen dat het heel belangrijk is dat je kleintje nu goed leert eten. Eet dus samen gezond en gevarieerd, daar profiteer je zelf ook van!
Belangrijk is ook dat je zo min mogelijk zout gebruikt. Andere kruiden en specerijen mag je volop gebruiken alleen is het met smaken als rode of zwarte peper aan te raden dit op te bouwen en niet in één keer heel pittig eten te serveren.

Opvoeden kan beginnen

Het is nog steeds erg belangrijk dat het gezellig is aan tafel, je wilt een positieve associatie met eten creëren, al zal je kleintje je in deze periode waarschijnlijk ook gaan testen! Het is daardoor lang niet meer altijd gezellig te houden. Het opvoeden begint nu echt en dat merk je ook met het eten. Wees consequent en geef veel complimenten als het goed gaat.

Regels die bij ons goed werken zijn onder andere dat Veere pas iets nieuws krijgt als het andere op is. Als ze bijvoorbeeld de pasta op heeft en de saus niet, dan moet eerst de saus opgegeten worden voordat ze nieuwe pasta krijgt. Zo werkt het ook met boterhammen, eerst moeten de korstjes op zijn voordat ik een nieuwe boterham ga smeren. Soms heeft dit dus wel tot gevolg dat ze maar heel weinig eet. Ook dan proberen we gewoon vriendelijk te blijven en duidelijk uit te leggen waarom we doen wat we doen. Ze ervaart dan zelf het gevolg wel.

Groente pannenkoeken als lunch

Hoe krijg je het voor elkaar om meer groenten te eten? En hoe krijg je het voor elkaar dat je kinderen meer groenten eten? Een hele goede manier is om groenten op meerdere momenten op de dag te eten, niet alleen bij de avondmaaltijd. Dit lunchgerecht is heerlijk,...

Lees meer

Aspergelasagne

Wij zijn thuis alle vier dol op asperges. Aan een kilo asperges hebben we intussen dus ook niet genoeg meer, 1,5 kilo gaat makkelijk op hier (duur maar oooo zo lekker!). Wij eten bijna altijd vegetarisch, maar of en toe maken we een andere uitzondering en eten we vis....

Lees meer

Brandnetels plukken en brandnetelsoep maken

Brandnetels plukken Met handschoenen aan trekken we erop uit. Veere vindt het nu al een tof idee dat ze prikkende brandnetels kan gaan plukken. Ze kan nog niet geloven dat de brandnetels niet in haar mond zullen prikken. Als wij de eerste hap hebben genomen durft ze...

Lees meer

Groene smoothie

Doorgeschoten boerenkool In de tuin hebben we nog een paar plantjes boerenkool staan. We maken de tuin nu weer helemaal klaar voor het nieuwe moestuin seizoen dus de boerenkool moest eruit. Ik vind dit altijd enigszins moeilijk want ik ben blij als er iets...

Lees meer

Gezond bananenbrood met wortel

Bizarre tijd Wat een bizarre tijd is dit, Corona houdt mij erg bezig. In het begin kon ik nergens anders aan denken en was ik de hele dag het nieuws aan het volgen. Daar werd ik niet blijer van en ik heb nu besloten één keer per dag het nieuws te kijken en me verder...

Lees meer

Kastanjes rapen – beleg van kastanjes

Ik vind het altijd heerlijk om met ons gezin de natuur in te gaan. Hier zijn we op zoek naar tamme kastanjes, met zo'n extra activiteit is het voor Veere extra leuk. Helemaal leuk om daarna samen de keuken in te gaan en er iets lekkers van te maken :-)...

Lees meer

Pompoencakejes

Herfstig, feestelijk en super lekker. Deze cakejes heeft Sterre getrakteerd bij het kinderdagverblijf en alle kindjes hebben er enorm van gesmuld. Samen met Veere (bijna 3) heb ik deze cakejes gemaakt, ze kon roeren, eieren breken, de banaan...

Lees meer

Ontbijttaart van yoghurt, kaki en banaan

Alleen maar gezonde ingredienten en heerlijk om te eten! Wij aten deze ontbijttaart met het verjaardagsontbijt van Sterre's eerste verjaardag, maar ik ga hem zeker vaker maken. Je maakt hem namelijk de avond van te voren waardoor je in de...

Lees meer

Ontbijt-ijs

Wil je een goede dag? Start je dag dan goed 🙂 Op een regenachtige ochtend aten wij dit ontbijtje, op het eerste gezicht paste dat niet echt bij het weer. Omdat we zo vrolijk werden van ons ontbijt, maakte de regen niks meer uit en startte we onze dag...

Lees meer

Ontbijttaart – pastinaak

Deze taart is een idee van Veere. Als ik haar vraag wat haar lievelingseten is dan zegt ze altijd pasta en pastinaak. Als ik haar pastinaak geef dan eet ze ook zo een hele bak op. Nu wilde ze wel eens taart bakken van pastinaak, dat vond ik wel een leuk...

Lees meer

Ontbijtmuffins

Zoals jullie misschien weten ben ik voor mezelf een project gestart waarin ontbijtjes voorbereid. Woensdag en vrijdagochtend eten we een ontbijt wat ik de avond van te voren al heb gemaakt. Deze havermoutmuffins zijn erg goed gelukt vind ik...

Lees meer

Chia pudding overnight oats

Wat een heerlijk ontbijt en wat een feest als je met zo'n mooi ontbijtje je dag mag beginnen. Wij werden er in ieder geval allemaal heel blij van. Omdat je de avond van te voren alles voorbereid is het in de ochtend ook lekker snel klaar, geen stress wel feest!...

Lees meer

Kruidige appeltaart overnight oats

Overnight oats zijn een geweldige voorbereiding als je in de ochtend weinig tijd hebt. Woensdag - en vrijdagochtend zijn voor mij altijd stressvol. Ik moet mijn kinderen dan naar de opvang brengen en op tijd op mijn werk zijn. De avond van te...

Lees meer

Frisse salade met venkel en sinaasappel

Deze frisse salade is heerlijk in de zomer. Ook heel fijn om bij de lunch te eten of mee te nemen als je gaat picknicken. Benodigdheden Halve komkommer 200 gram peultjes 1 venkel 1 sinaasappel 1 paksoi 1 rode ui 1 eetlepel sesamolie 2 eetlepels...

Lees meer

Falafel salade

Heerlijk in de zomer, maaltijdsalades. Dit is één van mijn favorieten. Dit keer hebben we broccoli uit de moestuin gebruikt, eerst zelf geplukt dan is hij extra lekker! Ook de peultjes komen uit de moestuin. Benodigdheden voor 2 volwassenen en...

Lees meer

Rabarbersoep

Ik heb heel veel rabarber in de tuin, daarom ben ik gaan experimenteren met recepten gemaakt van rabarber. Rabarber wordt vaak in zoete gerechten gebruikt, maar is ook lekker is hartige producten. Deze soep is daar een mooi voorbeeld van. Veere...

Lees meer

Prep-ontbijtje met zoete aardappel

Prep-ontbijtjes zijn soms zo handig! De ochtenden dat Veere naar de opvang gaat zijn soms erg druk! Rolf begint altijd vroeg, dus ik moet alleen de kinderen aankleden, ontbijt maken, zorgen dat we op tijd bij de opvang zijn en zorgen dat ik ook...

Lees meer

Salade niçoise met een twist

Op woensdag maak ik vaak salades, Veere is dan naar de opvang en ik heb een quality time dag met Sterre. Als Sterre ligt te slapen dan kook ik vast zodat ik niet hoef te haasten rond etenstijd met Veere ophalen die altijd erg veel honger heeft...

Lees meer

Lentesalade met asperges en peultjes

Als het aspergetijd is krijg ik geen genoeg van asperges. Maar op gegeven moment ben ik wel klaar met asperges op de klassieke manier, dan is een recept als deze een fijne afwisseling. Deze salade zit boordevol groenten. Groene groenten en...

Lees meer

Zomers stamppotje met bieten

Stamppotjes zijn ideaal als je op de grens zit van gepureerd eten naar hele maaltijden die niet meer gepureerd zijn (rond 10 maanden). Je prakt het wel, maar het is niet meer zo fijn van structuur als wanneer je het voor je kleintje in de...

Lees meer

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor mijn nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven voor mijn nieuwsbrief