10 maanden - bijna met de pot mee eten
baby 8 maanden stukjes

10 maanden - bijna met de pot mee eten

Bijna met de pot mee - lekker makkelijk!

Als je baby 10 maanden is mag hij bijna met de pot mee gaan eten. Dat wordt weer lekker makkelijk met koken, geen aparte hapjes meer  :-)

Stukjes

Nu mag je baby al steeds meer eten van wat jullie doen. Ook zal je merken dat hij dat ook steeds beter kan. Waar stukjes eerst nog lastig waren om te eten, gaat dat nu steeds makkelijker en wordt dat ook het voornaamste wat hij binnenkrijgt. Gepureerde hapjes mag je steeds grover laten, het prakken met een vork is daar nu de beste methode voor.

Laat je baby ook eens een geprakt hapje eten met zijn handen. Het wordt een zooitje, maar waarschijnlijk vindt hij het hartstikke leuk!
Je kunt ook een hapje eten op zijn lepel of vorkje doen en dit zo aan hem aangeven.

Daarnaast kun je ook prima stukjes eten geven aan je kleintje. Je baby kan nu waarschijnlijk ook al kleine stukjes voeding vastpakken, dus je kunt de stukjes dus al klein snijden. Lukt dat nog niet? Dan houd je de stukken die je aanbiedt wat groter. Een stronkje bloemkool of broccoli bijvoorbeeld.

Ik heb ook een receptenboek voor het hele gezin waarin je recepten voor maaltijden krijgt die je voor iedereen kan koken. Je ziet precies hoe je producten snijdt voor je kindje, zodat hij mee kan eten. Ook geef ik in de recepten duidelijk aan wat je toe kunt voegen of weg kunt laten zodat het voor iedereen lekker en gezond is :-)

koken voor je baby en jezelf

Smaken

Qua smaken mag je baby steeds meer, hij kan bijna dezelfde producten eten als wat jullie doen. Alleen met zout, pittige specerijen, honing, suiker en rauwe vis - en vleessoorten eet je baby liever nog niet mee.


Experimenteer met kruiden en specerijen. Je kunt kruiden klein snijden en door een hapje heen roeren, specerijen voeg je een mespuntje toe en roer je er ook doorheen.

Vetten

Uit onderzoek blijkt dat baby's van 10 maanden vaak te weinig vetten binnenkrijgen. Gezonde vetten zijn wel belangrijk voor een goede ontwikkeling. Denk er dus aan olijfolie of een andere plantaardige olie over gestoomde groenten of door een hapje te doen.

Vergeet ook niet een laagje boter op een boterham te smeren. Vetten uit noten zijn ook erg gezond voor je baby, regelmatig een boterham met notenpasta is dus ook goed voor de vetten die je baby nodig heeft.

Drinken

Je baby drinkt steeds minder melk, maar heeft wel voldoende vocht nodig. Als je baby 1 jaar wordt drinkt hij nog ongeveer 300 ml melk per dag.

Zorg er nu voor dat je je baby regelmatig een drankje aanbiedt. Water of (kruiden) thee zijn hier perfect voor. Water geef je eventueel een extra lekker smaakje door er citroen, aardbeien, watermeloen, komkommer, munt of citroenmelisse in te laten trekken.

Door steeds lekkere combinaties te maken die je hun smaak afgeven aan het water heeft je baby verschillende smaken drinken, maar bied je wel iets gezonds aan.


Reactie plaatsen