Rapley of gepureerde babyvoeding?
Rapley of gepureerde babyvoeding?

Rapley of gepureerde babyvoeding?

Je baby mag gaan eten en jij vraagt je af welke methode het beste bij jullie past. Het is een nieuwe en spannende fase en je wil graag dat samen eten leuk en gezellig wordt, en natuurlijk wil je dat je baby een goede eter wordt! Beide methoden kunnen je baby goed leren eten, het gaat er vooral om wat bij jullie past en waar jullie je goed bij voelen. Ik zal beide methoden kort toelichten en de voordelen van de methoden belichten zodat je een goede keuze kan maken. Voel je ook altijd vrij je methode weer te veranderen of aan te vullen als je bezig bent, door bezig te zijn merk je vaak pas goed waar jij en je baby blij van worden.

Op deze foto eet Rosa stukjes vijg, zoals je ziet vindt ze het heerlijk :-)

7 maanden stukjes eten

Voordelen gepureerde babyvoeding

Gepureerde babyvoeding is de meest gebruikte en bekende manier om je baby te leren eten. Je kunt hiermee starten als je baby tussen de 4 en de 6 maanden is. Als je tussen de 4 en 6 maanden start hoeft je baby nog niet veel voeding binnen te krijgen, zie de periode tot 6 maanden echt als 'oefentijd'. De melk is het allerbelangrijkste voor de gezonde ontwikkeling van je baby, maar oefenen met eten en smaken kan je baby wel helpen om de pure smaak van groenten te leren kennen en waarderen. Daarnaast is het ook super leuk om aan het eet-avontuur te beginnen samen :-)

Gepureerde voeding kun je heel glad pureren, daardoor is de overgang van melk op vaste voeding vrij geleidelijk voor je kindje, het verschil is veel minder groot dan van melk overgaan op stukjes. Bij deze methode heb je als ouder de regie in handen (wat heel veel ouders heel fijn vinden), jij bepaalt wat je je baby geeft, maar je baby bepaalt hoeveel hij eet. Let goed op de signalen van je baby zodat je doorhebt wanneer het genoeg is geweest. Een hapje hoeft dan ook zeker niet op. Je begint met pure smaken, als je baby de smaken puur heeft leren kennen dan ga je ze mengen. Zo kun je echt heerlijke hapjes maken met duizenden smaakcombinaties. Met deze methode kun je de hapjes ook makkelijk voorbereiden zodat het je weinig tijd kost om elke dag een vers hapje op tafel te toveren :-)

Wist je trouwens dat ik super handige schema's heb ontwikkeld die je helpen alles voor te bereiden zodat je ook met een volle agenda in no-time een vers hapje op tafel zet?

Voordelen rapley (baby led weaning) methode

Het allergrootste verschil tussen gepureerd en rapley is dat bij de rapley methode je baby de regie heeft. Met deze methode kun je vanaf 6 maanden starten, maar je baby bepaalt wanneer hij daadwerkelijk start met eten. Je baby zit samen met het gezin aan tafel en er liggen stukjes eten binnen handbereik. Je baby mag ermee spelen, het in zijn mond stoppen of het op een andere manier ontdekken.

Sommige baby's zullen meteen gaan eten wanneer ze de kans krijgen, sommige baby's wachten lange tijd tot ze het eerste hapje daadwerkelijk in hun mond stoppen (mocht dit bij 8 maanden nog steeds niet gebeurd zijn, dan is deze methode niet geschikt voor je baby en schakel je alsnog over op gepureerd).

Je baby bepaalt dus zelf wanneer hij gaat eten, maar ook de hoeveelheid bepaalt hij zelf. Als hij maar één hapje neemt is dat goed. Melk blijft dan dus nog eventjes de belangrijkste bron van voeding. Het leuke aan deze methode is dat je baby volledig de autonomie heeft, dit kan erg helpen om eten leuk te gaan vinden. Veel ouders vinden het echter ook heel spannend om hun baby stukjes te geven. Zorg ook altijd dat je erbij blijft en dat je begint met zachte stukjes die je baby makkelijk vast kan pakken.

Ben je enthousiast over deze methode? Met dit receptenboek zie je precies hoe je veilig lekkere recepten voor je baby en voor jezelf maakt.

Combinatie beide methoden

Mijn meiden heb ik een combinatie van beide methoden aangeboden, dat werkte voor ons perfect! Tot 6 maanden kregen ze heerlijke verse gepureerde babyhapjes. Vanaf 6-7 maanden aten ze nog steeds gepureerde babyhapjes, maar kregen ze tijdens ons avondeten, als we gezellig met z'n allen aan tafel zaten, ook wat stukjes van wat wij hadden (dit vonden ze super leuk, maar ze kregen in het begin echt nog niet veel binnen op deze manier, het meeste belandde op de grond of verpulverd tussen hun handen ;-)). Ook bij het fruithapje kregen ze zowel een gepureerd hapje wat wij dan gaven, als wat stukjes om lekker zelf mee te experimenteren. 
Wij waren heel blij met deze combinatie, wij plukten echt de vruchten van beide methoden. Vind je het leuk om daar meer over te horen? Luister dan onderstaande podcast!


Podcast stukjes of gepureerd?

Masterclass rapley

Wil je meer weten over de rapley methode? voor mijn cursisten gaf ik een uitgebreide masterclass over deze methode.
Je kunt de opname van de masterclass bestellen en je ontvangt hem meteen in je mailbox, kijk dus wanneer het jou uitkomt :-)


Reactie plaatsen