Van helemaal gladde babyhapjes naar stukjes - stukjes eten voor je baby
Van helemaal gladde babyhapjes naar stukjes

Vanaf 6 maanden richting stukjes

Vanaf dat je kleintje 6+ maanden is, is je baby er qua motoriek aan toe om stukjes te eten. Hij kan zelf voedsel pakken en het naar zijn mond brengen. Dat betekent niet dat het makkelijk is, je baby zal flink moeten oefenen. Een broodkorst of cracotte cracker is perfect als eerste stukjes-ervaring.

Tot 6 maanden mag je je baby alleen nog gepureerde hapjes geven. Je start dan met helemaal glad gepureerde hapjes. Vanaf 6 maanden laat je er steeds een beetje meer structuur inzitten door minder lang te pureren, met een vork te prakken en er iets va structuur (zoals rijst) er ongepureerd doorheen roeren)..

Wanneer is je baby eraan toe?

Elk baby’tje is er op een ander moment aan toe, mijn kinderen wilden toevallig alle drie rond de 8 maanden liever geen gepureerde hapjes meer.
Sommige kinderen zijn veel langer blij met gepureerde hapjes. Ik merkte het bij mijn dochters dat de gepureerde hapjes niet meer zo interessant waren en ze enorm geïnteresseerd waren in wat er op ons bord lag. Als ze een stukje van ons bord in hun hand kregen waren ze zo blij, dat ik duidelijk wist dat ze meer hiervan wilden.

eten baby

Start voor 10 maanden

Het is sowieso goed om te oefenen met stukjes groenten en fruit voordat je baby 10 maanden is, anders kan het daarna weer lastiger worden om eraan te wennen. In plaats van een gepureerd hapje kun je nu dus gaan experimenteren met stukjes groenten en fruit. Of je gaat voor een combinatie van gepureerd EN stukjes. Zo weet je zeker dat je baby wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt (via gepureerd), maar geef je je baby toch de autonomie om zelf te eten.

Klik hier voor meer informatie over de keuze voor stukjes of gepureerde hapjes.

Welke groente – en fruitsoorten zijn geschikt voor het oefenen?

De harde fruit- en groentesoorten lenen zich daar niet zo goed voor, maar bijvoorbeeld watermeloen gaat perfect! (schrik niet van de luier de volgende dag, verteren van stukjes is blijkbaar nog moeilijk ;-))

Watermeloen, gewone rijpe meloen, rijpe mango, banaan, gekookte appelpartjes, zachte peer, gekookte tomatenpartjes, heel zacht gekookte worteltjes, pompoen, zoete aardappel, pastinaak, bloemkool, broccoli, pruim en vijg.

Enthousiast over stukjes?


Wist je dat ik ook een receptenboek heb waarmee jij een maaltijd kookt voor het hele gezin? Hiermee leer je je baby stukjes eten zonder dat je apart voor je baby hoeft te koken, super handig!
Hier vind je het receptenboek.

Download gratis receptenboek voor je baby

In dit gratis receptenboekje vind je heerlijke recepten en fijne tips om jouw baby gezond te leren eten!

 

Reactie plaatsen