Gepureerde hapjes of stukjes om te leren eten? Gepureerd of stukjes?
Gepureerde hapjes of stukjes om te leren eten?
in Blogs

Gepureerde hapjes of stukjes om te leren eten?

Twee technieken – gepureerd en stukjes

Als je baby mag gaan eten, en je op zoek gaat naar een methode die bij jullie past, kom je al snel op twee technieken uit. Namelijk hapjes pureren of stukjes voedsel geven. Stukjes voedsel geven wordt ook vaak de rapley methode genoemd. Vaak krijg ik de vraag waar mijn voorkeur naar uitgaat en waarom. In deze blog leg ik je graag uit wat mijn favoriete methode is en welke ik in mijn cursussen gebruik.

Je hoeft niet te kiezen

Het mooie van leren eten vind ik dat je baby het tempo aangeeft. Je baby laat duidelijk zien wanneer hij er klaar voor is, wat hij lekker vindt en wanneer hij genoeg heeft. Ik zie gepureerd en stukjes ook als twee verschillende niveaus. Bij het beginnen met eten start ik met gepureerd, bij 6 maanden komen daar ook stukjes bij. Het een hoeft het ander wat mij betreft niet uit te sluiten. Sterker nog, ze kunnen elkaar enorm versterken. Niveau 1 is dus gepureerd en niveau 2 is stukjes en gepureerd.

Je baby is 4 maanden

Vanaf 4 maanden mag je baby de eerste hapjes gaan eten, dan is een baby nog niet in staat om stukjes voedsel te pakken, naar zijn mond te brengen en te verwerken.

De enige optie bij 4 maanden is in mijn opinie dus gepureerde hapjes geven. Ik start graag voor de 6 maanden met bijvoeding, zo kun je namelijk de kans dat je baby een allergie ontwikkeld verkleinen. Daarnaast kun je ook al starten met proeven en smaakontwikkeling, zodat je baby meer tijd heeft om aan smaken en structuren te leren wennen. Vanaf 6 maanden is bijvoeding noodzakelijk, als je al eerder gestart bent met bijvoeding heeft je baby al mooi even kunnen oefenen.

Vanaf 6 maanden

Als je baby 6 maanden is, mag je baby steeds meer gaan eten. De vaste voeding gaat dan langzaam de melk vervangen. Voor een gezonde ontwikkeling is bijvoeding nu nodig. Veel ouders starten ook vanaf 6 maanden met het geven van brood. Dat pureer je niet, dat geef je in stukjes, nu kan je baby dus al zelf oefenen met pakken en eten.

Blijf er wel altijd bij als je je baby iets in stukjes geeft, zodat je kunt ingrijpen mocht je baby zich verslikken.

Naast stukjes brood kun je ook al zachte fruit –  en groentesoorten in stukjes aanbieden. Mijn ervaring is alleen dat dit erg leuk is, maar dat er nog niet zo veel gegeten wordt. Het is namelijk nog erg moeilijk voor een baby om zelf te eten.

Baby eet zelf

Gepureerd én stukjes

Ik geef vanaf 6 maanden dus graag een combi van gepureerd en stukjes. Stukjes voor het ontwikkelen van de mondmotoriek, voor het zelfvertrouwen van een baby dat hij het zelf doet en omdat het heel leuk is. Gepureerde hapjes geef ik voor de vulling en voedingsstoffen. Een perfecte combi wat mij betreft 🙂
Ik start dus met stukjes brood en broodkorst en dit bouw ik uit met zachte groente- en fruitsoorten, pasta en uiteindelijk ook stevigere soorten groenten en fruit.

Op gegeven moment merk je waarschijnlijk aan je baby dat hij niet meer zo enthousiast wordt van gepureerd, dat is voor mij een duidelijk teken dat ik steeds meer stukjes geef en steeds minder gepureerd.

Een combi van beide zorgt dus voor een bordje zoals deze bij 7 maanden. Het is bij de stukjes leuk als je verschillende soorten aanbied, zodat je baby zelf kan kiezen. Kijk naar verschillende kleuren en smaken. Het wordt trouwens een hele grote bende, dus zorg voor een slabbetje met mouwen en/of een zeil op de grond.

Cursus stukjes leren eten

In deze minicursus, stukjes leren eten, leg ik uit hoe je veilig stukjes introduceert en krijg je véél recepten om voor het hele gezin, inclusief baby te koken. Door ingrediënten net anders te snijden of iets weg te laten of toe te voegen, eet je baby gewoon met de pot mee, ideaal toch?

Idee voor een hapje vanaf 6 maanden

Een hapje wat je perfect als gepureerd hapje, EN als losse stukjes kan geven in een banaan-avocadohapje. Je geeft dan een deel gepureerd en laat je baby daarnaast zelf experimenteren met stukjes avocado en banaan.
Is het nog te lastig voor je baby om de zachte stukjes banaan en avocado op te pakken? Rol ze dan eerst door de kokos, dat maakt het veel makkelijker. Klik hier voor het recept van het gepureerde hapje, de stukjes geef je er gewoon naast :-)

Stukjes en gepureerd

Podcast gepureerd of stukjes?

Ik nam ook een podcast op over dit onderwerp. Leuk als je luistert!

Gratis receptenboekje voor baby's

Wil je zelf voor je baby koken? Download dan mijn gratis receptenboekje voor baby's en ik dele heerlijke recepten en achtergrondinformatie met je.

Reactie plaatsen