Groentehapje vanaf 4 maanden - hoe maak je een groentehapje?
Groentehapje vanaf 4 maanden

Eerste groentehapjes

Groenten en fruit zijn heel geschikt om de eerste hapjes te maken die je baby gaat eten. Hier geef ik je het recept voor een pompoenhapje. Mijn dochter Sterre kreeg als eerste hapje een pompoenhapje te eten, lekker dat ze het vond!
Pompoen geeft een prachtige kleur in een babyhapje en heeft een zachte neutrale smaak. Als je hem goed gaar kookt kun je hem ook heel glad pureren, waardoor je een hapje zonder structuur kunt maken. Door deze eigenschappen is de pompoen heel geschikt als eerste hapje.

Koken of stomen

Je kunt de pompoen koken of stomen. Kies je voor stomen, dan heb je een stoommandje of een stoomoven nodig. De voedingsstoffen blijven goed behouden bij stomen. Als je kiest voor koken is het voor het behoud van voedingsstoffen belangrijk om niet te veel water toe te voegen, zorg dat de groenten net onder water staan bij het koken. Als je water toe gaat voegen om het hapje wat te verdunnen, gebruik dan het kookvocht. Zo behoud je de voedingsstoffen in je hapje en verlies je ook zo min mogelijk smaak. Je hebt ook speciale apparaten om babyhapjes te stomen, bijvoorbeeld de stomer en blender in één. Dit is zeker niet nodig, maar kan best handig zijn. 

Hoeveelheid

Bij de oefenhapjes vanaf 4 maanden gaat het erom dat je baby leert wennen aan structuur en aan smaak. De hapjes mogen nog niet in de plaats komen van melk, melk is nu nog het allerbelangrijkste. Geef dus een paar theelepeltjes, maar zorg dat melk de hoofdvoeding blijft en dat je baby daar niet minder van gaat drinken.
Het is wel heel goed om nu al te oefenen met smaak, hoe vaker je baby iets proeft, hoe lekkerder hij het gaat vinden.

Meerdere keren hetzelfde hapje

Bied dit hapje gerust meerdere keren achter elkaar aan. Voor os zou het heel saai zijn om een paar dagen hetzelfde te eten te krijgen. Voor je baby is echter alles nieuw! Een hapje is dus op zich al spectaculair genoeg, geef hem daarom rustig de tijd om aan vaste voeding en aan een specifieke smaak te wennen.

Benodigdheden

200 gram pompoen
Extra vergine olijfolie (een voor koude bereidingen)

Recept

Snijd de groenten in stukjes en kook of stoom deze gaar.
Als je met een vork makkelijk door de groente heen prikt dan is hij gaar. Pureer de groenten met een staafmixer, blender of met een vork. In het begin pureer je het heel fijn, je kunt gedurende je kleintje vaker een hapje heeft gehad, het steeds grover en puurder laten.
Om het goed te malen kun je wat water toevoegen, bij voorkeur het water wat je hebt gebruikt om te te stomen of koken (hier zitten voedingsstoffen in). Voeg ook een beetje olijfolie toe.

Controleer de temperatuur van het hapje en geef je kleintje zoveel als hij zelf wilt, maar niet meer dan een par theelepeltjes. Het gaat nu echt nog om proeven. Maak dus geen strijd aan tafel maar geniet er samen van dat je baby weer iets nieuws kan. Veel plezier samen!

Filmpje groentehapje maken

Zie hier ook hoe ik een courgettehapje maak. Het is een andere groente dan pompoen, maar de basis van het maken is hetzelfde.

Gratis downloads

Bezig met de eerste hapjes? Kijk dan in mijn checklist of je baby en jij er helemaal klaar voor zijn. Of download mijn gratis e-book met tips hoe je je baby helpt een goede en gezonde eter te worden. Kijk hier

Reactie plaatsen