Groentehapje van pastinaak (4 maanden) Hoe maak je een groentehapje
Groentehapje van pastinaak (4 maanden)

Groentehapjes als oefenhapjes

De eerste hapjes van je baby zijn zo bijzonder! Zo mooi om te zie hoe je baby proeft en moet wennen aan een smaak en structuur. Veere haar eerste hapje was een pastinaakhapje, daarna is het nog lang haar lievelingseten gebleven.

Signalen van je baby

Kijk goed naar de signalen van je baby om te bepalen hoeveel je geeft van een babyhapje. Liever een mini-hapje dan dat je te veel geeft, omdat melk tot 6 maanden het allerbelangrijkste is voor je baby. Je baby geeft vaak goed aan wanneer het genoeg is geweest door bijvoorbeeld weg te kijken, te huilen of tegen te sputteren. Stop dan met het hapje en maak je geen zorgen over de hoeveelheid die hij binnenkrijgt. Een oefenhapje gaat echt nog maar om een paar theelepeltjes. Als je baby de smaak in zijn mond heeft is dat al genoeg om te oefenen met de smaak, ook als het daarna weer uitgespuugd wordt. Hoe vaker een baby een smaak proeft, hoe lekkerder dat hij het gaat vinden. Dus alleen al een hapje in de mond hebben is al een mooie stap in het leerproces :-)

Benodigdheden

2 pastinaken
Extra vierge olijfolie

Bereiden

-Schil de pastinaken en snijd ze in stukjes.
-Zet een pan met water op het vuur. Stoom of kook de pastinaak in ongeveer 15 minuten gaar, prik er met een vork in om te controleren of ze goed gaar zijn geworden. De pastinaak moet zacht zijn.
- Giet de pastinaak af en bewaar het kookvocht (bijvoorbeeld met een vergiet op een andere pan).
-Pureer de pastinaak en olijfolie met een staafmixer of in een keukenmachine en voeg een beetje kookvocht toe om het hapje dunner te maken. Controleer of de puree echt glad is en er geen stukjes meer inzitten. Pureer anders nog langer.

Invriezen

Geef een gedeelte (10-20 gram) aan je baby en gebruik de rest om in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd een hapje achter de hand. In de vriezer blijft het hapje ongeveer 3 maanden goed. Ga je aan de slag met een van mijn eetschema's voor baby's? Dan leer je hoe je in no-time alle hapjes voor 60 dagen bereid. Eén keer de keuken in en 60 dagen plezier dus!
Al ruim 5000 ouders gebruiken deze eetschema's met succes 👶 🥦


Podcast

In deze aflevering vertel ik over de eerste hapjes van mijn dochters. Hoe heb ik het aangepakt en op welke dingen moet je allemaal letten in een eerste jaar?

Gratis receptenboekje voor je baby

Kook je zelf voor je baby? Met dit gratis receptenboekje inspireer ik je graag met lekkere recepten voor je baby.

Jenneken
Door

Jenneken

op 28 Jan 2020

Waarom wordt overal olijfolie bij gedaan? Heeft dat een functie?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 07 Feb 2020

Hoi Jenneken,Olijfolie is gezond voor de hersenontwikkeling van baby's. Daarnaast geeft het smaak en geeft het een fijn glad gevoel voor baby's. Veel plezier met babyhapjes maken :-)

Diana Oskamp
Door

Diana Oskamp

op 22 May 2020

Welke olijfolie kan ik gebruiken?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 26 May 2020

Hoi Diana,Het maakt niet uit welke precies, maar het is vooral belangrijk dat je een olijfolie gebruikt die gemaakt is voor koude bereidingen (dus niet eentje om mee te bakken). Ik zou ook goed op de verpakking kijken of in de winkel vragen of de olie extra vergine is.Veel plezier met het maken van babyhapjes! Liefs Roos

Karina
Door

Karina

op 06 Feb 2022

Welke ijsblokjes doos gebruik jij, en waar kan ik die halen? Vaak sluit de deksel niet goed en heb je alsnog vrost op de verse hapjes...

Dionne
Door

Dionne

op 09 Mar 2022

Bij de zeeman heb je handige met een deksel

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 09 Jun 2022

Dank je voor de tip! Een deksel is inderdaad belangrijk voor de houdbaarheid van de hapjes :-)

Anneke
Door

Anneke

op 28 Sep 2023

Je kunt ook eerst de pureetjes invriezen in de ijsblokjesvorm (met deksel) en als ze eenmaal bevroren zijn de ijsblokjes in een zakje in de diepvries bewaren. Kun je de ijsblokjesvorm weer gebruiken om andere hapjes in te vriezen.

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 21 Dec 2023

Zeker! Dat werkt heel handig :-)

Lucie
Door

Lucie

op 23 Feb 2024

In plaats van olijfolie roomboter gebruiken kan toch ook?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 26 Feb 2024

Hi Lucie, Dat kan inderdaad. maar ik zou niet aan alle hapjes roomboter toevoegen. Roomboter bevat verzadigd vet en dit is in principe minder gezond dan onverzadigd vet. Je herkent onverzadigd vet eraan dat het vloeibaar is op kamertemperatuur. Afwisselen in olie/vetsoorten is altijd goed omdat alle vetten weer net een andere voedingsstoffen bevatten.

Claudia
Door

Claudia

op 30 May 2024

Hi Roos,Aangezien pastinaak een wintergroente is en we richting de zomer gaan. Wat zou jij als vervanging bieden voor de pastinaak? Helaas nergens meer aan te komen..Geen idee of deze vraag al gesteld is.. Kon ook dat niet vinden..Alvast bedankt!

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 30 May 2024

Hi Claudia, Klopt! Qua smaak en voedingswaarde kun je het beste zoete aardappel of wortel gebruiken als vervanging. Tenzij je Fase 1 van mij volgt, dan zou ik asperge, doperwt of spinazie gebruiken zodat je een extra groente gaat introduceren :-)

Reactie plaatsen