Groentehapje van pastinaak (4 maanden)

Groentehapje van pastinaak (4 maanden)

Groentehapjes als oefenhapjes

De eerste hapjes van je baby zijn zo bijzonder! Zo mooi om te zie hoe je baby proeft en moet wennen aan een smaak en structuur. Veere haar eerste hapje was een pastinaakhapje, daarna is het nog lang haar lievelingseten gebleven.

Signalen van je baby

Kijk goed naar de signalen van je baby om te bepalen hoeveel je geeft van een babyhapje. Liever een mini-hapje dan dat je te veel geeft, omdat melk tot 6 maanden het allerbelangrijkste is voor je baby. Je baby geeft vaak goed aan wanneer het genoeg is geweest door bijvoorbeeld weg te kijken, te huilen of tegen te sputteren. Stop dan met het hapje en maak je geen zorgen over de hoeveelheid die hij binnenkrijgt. Een oefenhapje gaat echt nog maar om een paar theelepeltjes. Als je baby de smaak in zijn mond heeft is dat al genoeg om te oefenen met de smaak, ook als het daarna weer uitgespuugd wordt. Hoe vaker een baby een smaak proeft, hoe lekkerder dat hij het gaat vinden. Dus alleen in de mond hebben is al een mooie stap in het leerproces.

Benodigdheden

2 pastinaken
Extra vergine olijfolie

Bereiden

Schil de pastinaken en snijd ze in stukjes. Zet een pan met water op het vuur. Gebruik hiervoor bij voorkeur een stoommandje.  Heb je deze niet? Dan kook je de pastinaak ik weinig water gaar (zorg dat de stukjes pastinaak net onder water staan). Stoom of kook de pastinaak in ongeveer 15 minuten gaar, prik er met een vork in om te controleren of ze goed gaar zijn geworden. De pastinaak moet zacht zijn. Giet de pastinaak af en bewaar het kookvocht. Pureer de pastinaak en olijfolie met een staafmixer of in een keukenmachine en voeg een beetje kookvocht toe om het hapje dunner te maken. Controleer of de pure echt glad is en er geen stukjes meer inzitten. Pureer anders nog langer.

Invriezen

Geef een gedeelte (10-20 gram) aan je baby en gebruik de rest om in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd een hapje achter de hand. In de vriezer blijft het hapje ongeveer 3 maanden goed.

Podcast

In deze aflevering vertel ik over de eerste hapjes van mijn dochters. Hoe heb ik het aangepakt en op welke dingen moet je allemaal letten in een eerste jaar?

Gratis downloads

Bezig met de eerste hapjes? Kijk dan in mijn checklist of je baby en jij er helemaal klaar voor zijn, of download mijn gratis e-book met tips hoe je je baby helpt een goede eter te worden. Kijk hier

Jenneken
Door

Jenneken

op 28 Jan 2020

Waarom wordt overal olijfolie bij gedaan? Heeft dat een functie?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 07 Feb 2020

Hoi Jenneken, Olijfolie is gezond voor de hersenontwikkeling van baby's. Daarnaast geeft het smaak en geeft het een fijn glad gevoel voor baby's. Veel plezier met babyhapjes maken :-)

Diana Oskamp
Door

Diana Oskamp

op 22 May 2020

Welke olijfolie kan ik gebruiken?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 26 May 2020

Hoi Diana, Het maakt niet uit welke precies, maar het is vooral belangrijk dat je een olijfolie gebruikt die gemaakt is voor koude bereidingen (dus niet eentje om mee te bakken). Ik zou ook goed op de verpakking kijken of in de winkel vragen of de olie extra vergine is. Veel plezier met het maken van babyhapjes! Liefs Roos

Karina
Door

Karina

op 06 Feb 2022

Welke ijsblokjes doos gebruik jij, en waar kan ik die halen? Vaak sluit de deksel niet goed en heb je alsnog vrost op de verse hapjes...

Dionne
Door

Dionne

op 09 Mar 2022

Bij de zeeman heb je handige met een deksel

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 09 Jun 2022

Dank je voor de tip! Een deksel is inderdaad belangrijk voor de houdbaarheid van de hapjes :-)

Reactie plaatsen