3 pompoen recepten voor babys
3 pompoen recepten voor baby's

Als de bladeren vallen en de ochtenden frisser worden, is er één groente die bij mij meteen bovenaan m’n boodschappenlijstje staat: pompoen! Niet alleen omdat het zo’n heerlijk herfstgevoel geeft (gezellig met een soepje bij de kachel), maar ook omdat pompoen echt een topper is voor je baby.

Wist je dat pompoen rijk is aan vezels, vitamine A én een hele zachte, zoete smaak heeft waar baby’s dol op zijn? Het is dus niet alleen voedzaam, maar ook een ideale groente om je baby vertrouwd te maken met nieuwe smaken. En dat is zó belangrijk in de eerste fase van leren eten. Juist nu, in de herfst, is pompoen op z'n best: lekker van smaak én supervers te vinden.

Hierbij 3 heerlijke baby-recepten met pompoen om deze herfst te maken.

avocado met pompoen

                                                                                                                                              

Romige pompoen-kokos curry met kurkuma en rijst (7+ maanden)

Deze curry is heerlijk zacht en licht zoet door de romige kokosmelk en pompoen. Kurkuma voegt een milde kruidigheid toe zonder te overheersen, ideaal voor de smaakontwikkeling van je kleintje. Voor wat extra structuur kun je gekookte rijst door de puree roeren.

Ingrediënten voor 2-4 porties

  • 100 gram pompoen (bio), geschild en in blokjes
  • 1 wortel (bio), geschild en in stukjes
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 20 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel gekookte couscous (optie)

Bereiding:

  1. Stoom de pompoen en wortel tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
  2. Pureer de gestoomde groenten samen met de kurkuma en kokosmelk tot een gladde massa.
  3. Roer eventueel een beetje gekookte couscous door de puree voor extra structuur en voeg indien gewenst een klein snufje kaneel toe.
    Serveer lauw-warm aan je baby.

Pompoen-pastinaak-kokossoep met dippers (9+ maanden)

Deze romige pompoen-pastinaaksoep met een vleugje kokos is echt comfort food voor het hele gezin 🧡

Schep voor je baby gewoon een beetje apart en laat je baby oefenen met een lepeltje of zachte dippers zoals broodreepjes of soepstengeltjes. Zo eet je samen, ieder op z’n eigen manier. Gezellig en super leerzaam!

Ingrediënten voor 4 volwassen porties en één baby-proef portie

  • 1 ui
  • 2 wortels (bio)
  • 200 gram pastinaak (bio)
  • 500 gram pompoen  (bio)
  • 1 stukje gember (zo groot als een duim)
  • 400 ml kokosmelk
  • 600 ml water
  • 1 tl komijnpoeder
  • 5 takjes koriander of peterselie
  • 1 boterham of een paar soepstengels
  • bouillonblokje groente of kip voor 1 liter (alleen voor volwassenen)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui in grove stukken.
  2. Schil de wortels en de pastinaken. Snijd ze in grove stukken. Schil de gember en snijd hem fijn.
  3. Verhit olie in een soeppan en bak de ui en gember daarin.
  4. Als de ui glazig ziet voeg je de wortel en pastinaak toe, deze bak je nog 5 minuten mee.
  5. De pompoen mag de schil behouden, de pitten verwijder je. Snijd hem in grove stukken. Voeg toe aan de pan. Doe de kokosmelk, het water en het komijnpoeder erbij.
  6. Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer.
  7. Haal een kopje soep voor je baby uit de pan en laat vast afkoelen.
  8. Voor de volwassenen doe je nu het bouillonblokje in de soep en laat je ze goed oplossen.
  9. Serveer de soep met fijngesneden koriander of peterselie, en voor je baby met reepjes brood en/of soepstengeltjes.
  10. Zorg dat de soep goed genoeg afgekoeld is als je baby hem gaat eten.
  11. Breng hem voor volwassenen nog extra op smaak met peper en eventueel sambal.

Zelfgemaakt oefenhapje van pompoen (4+ maanden)

Natuurlijk mag voor de echt jonge baby's dit recept niet ontbreken.  De zachte structuur en zoete smaak maken pompoen een ideale groente om mee te starten. Baby’s zijn van nature gek op zoet (denk aan de smaak van moedermelk!), en pompoen sluit daar perfect bij aan. Juist omdat pompoen zo geliefd is, kan het helpen om je baby stapje voor stapje te laten wennen aan andere – iets minder zoete – groenten. Het is als het ware een introductie in de wereld van groenten. Sterre, mijn middelste dochter, kreeg als allereerste hapje pompoen. Ze is er nog steeds dol op!

Ingrediënten voor 10 porties

  • 100 gram pompoen (bio)
  • 1 tl olijfolie van goede kwaliteit

Bereidingswijze:

  1. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukjes.
  2. Zet een pan water op het vuur. Gebruik bij voorkeur een stoommandje om de pompoen te garen, heb je deze niet dan kun je de pompoen ook gaar koken in weinig water. Stoom of kook de pompoen ongeveer 20 minuten (ligt aan het formaat dat je hebt gesneden, maar de pompoen moet goed zacht zijn).
  3. Haal de pompoen uit de pan en doe in een keukenmachine of staafmixer.
  4. Pureer het geheel glad. Controleer goed of de puree echt glad is, pureer anders nog langer.
  5. Voeg een scheutje olijfolie toe.
  6. Vries de puree in door hem te verdelen in een ijsblokjesvorm (zo kun je heel makkelijk aan de slag met mijn makkelijke ijsblokjes-methode)
  7. Als de puree bevroren is kun je de blokjes eruit halen en in een diepvriesbakje doen waar je opschrijft wat het precies is.

                                                                                                                                              

Start vandaag met verse hapjes

Ik maakte een gratis receptenboek met mijn favoriete eerste hapjes, bereidings- en bewaartips.
Handig voor baby's van 4–10 maanden, ook als je weinig tijd hebt. Ook ontdek je hoe je baby leert proeven.

Download hier het gratis receptenboekje babyhapjes

gratis receptenboekje baby


Reactie plaatsen