Wortelhapje maken (4 maanden)

Wortel is door zijn zoete smaak een perfecte groente voor een baby om te starten met eten. Geniet van al het oranje geklieder samen 🙂

Belangrijk bij een wortel is dat je hem lang genoeg kookt, anders krijg je het hapje niet helemaal glad.

4 wortels
Olijfolie van goede kwaliteit

Rasp de wortels en snijd ze in stukjes. Zet een pan water op het vuur. Gebruik bij voorkeur een stoommandje om de wortel te garen, heb je deze niet dan kun je de wortel ook gaar koken in weinig water. Stoom of kook de wortel ongeveer 25 minuten (ligt aan het formaat dat je hebt gesneden, maar de wortel moet goed zacht zijn).
Haal de wortel uit de pan en doe in een keukenmachine of staafmixer. Pureer het geheel glad, voeg wat kookvocht toe om hem minder dik te maken. Controleer goed of de puree echt glad is, pureer anders nog langer. Voeg een scheutje olijfolie toe.

Geef een gedeelte (10-20 gram) van het wortelhapje aan je baby en gebruik de rest om in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Handig voor een volgende keer als je haast hebt!

Je hoeft bij de oefenhapjes maar een paar kleine hapjes aan je baby te geven. Een paar theelepeltjes wortelhapje is meer dan genoeg. Het gaat erom dat je baby de smaak en structuur van wortel proeft, niet om de hoeveelheid die hij binnen krijgt. In deze fase mogen de hapjes niet ten koste gaan van de melk. Melk is nu dus echt nog het allerbelangrijkst. Vanaf 6 maanden heeft je baby naast melk ook andere producten nodig voor een gezonde ontwikkeling.

wortelhapje

Ik nam ook een podcast op over de eerste hapjes. hierin hoor je hoe ik het bij mijn dochters heb aangepakt en op welke signalen van je baby je kunt letten. Ik leg ook uit waarom ik bij Rosa door omstandigheden geen gebruik heb gemaakt van mijn super handige systeem en wat het me bracht toen ik dit wel weer ging gebruiken.

Wil je meer weten over de wereld van babyvoeding en de eerste hapjes? Ik vertel je er werkelijk alles over in mijn gratis webinar! schrijf je hier in. Leuk als je er bij bent :-)Jeske
Door

Jeske

op 16 Jan 2021

Hoi Roos, dankjewel voor het delen van dit recept! Ik vind je werkwijze en website echt heel interessant! Ik heb vandaag de eerste wortelhapjes gemaakt voor mijn zoontje van 4 maanden en ga ook wat invriezen. Ik vroeg me af of het hapje wat je ontdooit opgewarmd dient te worden? Of geef je dit gewoon op kamer temperatuur? Groetjes, Jeske

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 25 Jan 2021

Hoi Jeske!Leuk om te horen! Het is inderdaad de bedoeling om het hapje op te warmen, ik vind het zelf makkelijk om dit in een flessenwarmer te doen.

Reactie plaatsen