Wortelhapje maken (4 maanden) Groentenhapje wortel 4 maanden
Wortelhapje maken (4 maanden)

Eerste hapjes – smullen van een wortelhapje

Wortel is door zijn zoete smaak een perfecte groente voor een baby om te starten met eten. Geniet van al het oranje geklieder samen 🙂
Belangrijk bij een wortel is dat je hem lang genoeg kookt, anders krijg je het hapje niet helemaal glad.

Benodigdheden

100 gram wortel
Olijfolie van goede kwaliteit

Bereiden

Schil de wortels en snijd ze in stukjes. Zet een pan water op het vuur. Gebruik bij voorkeur een stoommandje om de wortel te garen, heb je deze niet dan kun je de wortel ook gaar koken in weinig water. Stoom of kook de wortel ongeveer 25 minuten (ligt aan het formaat dat je hebt gesneden, maar de wortel moet goed zacht zijn als je er met een vork inprikt).
Haal de wortel uit de pan en doe in een keukenmachine of staafmixer. Pureer het geheel glad, voeg wat kookvocht toe om hem minder dik te maken. Controleer goed of de puree echt glad is, pureer anders nog langer. Voeg een scheutje olijfolie toe.

Invriezen

Geef een gedeelte (10-20 gram) van het wortelhapje aan je baby en gebruik de rest om in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Handig voor een volgende keer als je haast hebt!

Wist je dat ik ook eetschema's heb ontwikkeld (inclusief receptenboek, uitleg en boodschappenlijsten), waarmee je binnen 2 uur voorbereidingstijd alle hapjes voor 60 dagen voorbereidt? Je gebruikt de vriezer om je hapjes heerlijk vers te houden.



Hoeveelheid

Je hoeft bij de oefenhapjes maar een paar kleine hapjes aan je baby te geven. Een paar theelepeltjes wortelhapje is meer dan genoeg. Het gaat erom dat je baby de smaak en structuur van wortel proeft, niet om de hoeveelheid die hij binnen krijgt.

 Tot 6 maanden mogen de hapjes niet ten koste gaan van de melk. Melk is voor je kleinjte echt nog het allerbelangrijkst.
Vanaf 6 maanden heeft je baby naast melk ook andere producten nodig voor een gezonde ontwikkeling.

Baby's vanaf 6 maanden

Is je baby al 6 maanden EN heb je wortel een aantal keer puur laten proeven? Dan mag je ook gemengde hapjes aanbieden. Dit heerlijke hapje met wortel, zoete aardappel en paprika bijvoorbeeld, jammie!

baby eet van lepel

Podcast eerste hapjes

Ik nam ook een podcast op over de eerste hapjes. hierin hoor je hoe ik het bij mijn dochters heb aangepakt en op welke signalen van je baby je kunt letten. Ik leg ook uit waarom ik bij Rosa door omstandigheden geen gebruik heb gemaakt van mijn super handige systeem en wat het me bracht toen ik dit wel weer ging gebruiken.

Gratis receptenboekje

Wil je meer weten over de wereld van babyvoeding en de eerste hapjes?
Ik deel graag heerlijke recepten en belangrijke tips voor het eerste jaar met je in mijn gratis receptenboek. Je vindt hem hier :-)



Jeske
Door

Jeske

op 16 Jan 2021

Hoi Roos, dankjewel voor het delen van dit recept! Ik vind je werkwijze en website echt heel interessant! Ik heb vandaag de eerste wortelhapjes gemaakt voor mijn zoontje van 4 maanden en ga ook wat invriezen. Ik vroeg me af of het hapje wat je ontdooit opgewarmd dient te worden? Of geef je dit gewoon op kamer temperatuur? Groetjes, Jeske

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 25 Jan 2021

Hoi Jeske!Leuk om te horen! Het is inderdaad de bedoeling om het hapje op te warmen, ik vind het zelf makkelijk om dit in een flessenwarmer te doen.

M.
Door

M.

op 29 Mar 2023

Hoeveel gram zou je per keer geven aan een baby van 6 maanden?

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 31 Mar 2023

Hi M., tot 6 maanden is het belangrijk om niet te veel te geven (want dan is melk het belangrijkste en wil je niet dat de hapjes ervoor zorgen dat er minder melk gedronken wordt). Vanaf 6 maanden kun je naar de signalen van je baby kijken en kijken hoeveel hij wilt eten. Er is niet een bepaalde hoeveelheid die nu gegeten 'moet' worden. Je mag het tempo en de behoeften van je baby volgen door goed naar zijn signalen te kijken. Als hij bijvoorbeeld gaat huilen, zijn hoofd wegdraait, of niet meer geïnteresseerd is, dan is het genoeg geweest. Ik hoop dat je zo vooruit kunt. Veel plezier met de hapjes! Groetjes Roos

Roos Leufkens
Door

Roos Leufkens

op 21 Dec 2023

Dat is per baby enorm verschillend. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de signalen van je baby. Je mag een hapje blijven geven tot je signalen ziet waarmee je baby duidelijk maakt dat het genoeg is. Bijvoorbeeld: Geen interesse meer tonen, huilen, uitspugen of overstrekken

Reactie plaatsen