Bloemkoolhapje voor babys Recept voor bloemkoolhapje
Bloemkoolhapje voor baby's

Herhaling van dezelfde smaak

Dit bloemkoolhapje is geschikt als een van de eerste hapjes (vanaf 4 maanden). Geef het een dag of 3 achter elkaar, zodat je baby rustig kan wennen aan de smaak van bloemkool.

Het lijkt saai om een paar dagen achter elkaar hetzelfde hapje te geven, maar voor je baby is alles nieuw. De smaak, de structuur en het eten van een lepeltje zijn allemaal nieuwe ervaringen voor je baby. Niet saai dus, maar een groot avontuur!

Als je baby vaker dezelfde smaak aangeboden krijgt, gaat hij de smaak steeds meer waarderen. Je oefent dus echt met het leren kennen en leren waarderen van een smaak.

cursus babyvoeding

Benodigdheden

200 gram bloemkool
2 theelepels extra virgin olijfolie

Bereiden

Maak kleine roosjes van de bloemkool. Zet een pan met water op het vuur. Gebruik een stoommandje of kook de bloemkool gaar in weinig water. Stoom of kook de bloemkool in ongeveer 15-20 minuten gaar. Als je er met een vork inprikt moet hij echt zacht zijn.

Haal de bloemkool uit de pan en bewaar het kookvocht. (dit doe je bijvoorbeeld door een vergiet op een andere pan te zetten en daarin af te gieten. Pureer de bloemkool met een keukenmachine of staafmixer. Voeg de olijfolie toe en verdun het hapje met het opgevangen kookvocht.

als je baby 4 maanden is mag je controleren of de bloemkool echt glad is, zo niet dan pureer je nog langer.

Je kunt een (klein) gedeelte aan je baby geven en de rest van het hapje kun je invriezen in een ijsblokjesvorm.

Hoeveel heeft je baby nodig?

Totdat je baby 6 maanden is geef je de vaste voeding puur om te proeven en te wennen aan eten. Voor zijn ontwikkeling en groei heeft hij nog geen vaste voeding nodig, daarvoor is melk genoeg. Het is in deze fase dan ook belangrijk dat de melk niet ten koste gaat van vaste voeding. Je wilt dus eigenlijk nog zo weinig vaste voeding geven dat je baby er niet minder door gaat drinken. De hoeveelheid melk die je baby drinkt moet tot 6 maanden dus nog niet afnemen.

Gratis receptenboekje voor baby's

Wil je zelf voor je baby gaan koken? In dit gratis receptenboekje deel ik heerlijke recepten voor je baby.

Smaken combineren

In deze podcast aflevering leg ik je uit hoe je smaken combineert in een babyhapje.


Het feest van het eerste hapje - met recept -
Door

Het feest van het eerste hapje - met recept -

op 08 Feb 2021

[…] Het recept van Rosa’s eerste hapje was een bloemkoolhapje. Deze is voor baby’s vanaf 4 maanden. Geef het een dag of 3 achter elkaar, zodat je baby rustig kan wennen aan de smaak van bloemkool. Je hebt alleen maar bloemkool en wat olijfolie nodig. Kook de bloemkool, pureer heel goed en voeg wat olie toe. Voor het gehele recept en de superhandige bewaartip kijk dan op mamarooskookt.nl. […]

Annemarie
Door

Annemarie

op 24 May 2024

Hallo, Ik ben benieuwd waarom een scheutje olijfolie wordt toegevoegd. Is dat om de smaak iets zachter te maken en/of betere opname van de vet oplosbare vitamines? Leuke ideeën krijg ik.dankjewel! Groeten Annemarie

Reactie plaatsen