Fruithapje appel voor babys - recept voor fruithapje vanaf 5 maanden
babyhapjes
Blogs
Mama Roos Kookt
Blogs
10/05/2021
3 min
0

Fruithapje appel voor baby's

10/05/2021
3 min
0

De eerste fruithapjes

Je baby mag zijn eerste hapjes eten, wat een mijlpaal! 

Vanaf 4 maanden mag je starten met de eerste hapjes, ik raad je aan te starten met groenten. Fruit vinden baby’s vaak lekkerder dan groenten en daarom heeft groenten meer oefening nodig dan dat fruit. Als je baby een week of 3-4 lekkere groenten heeft mogen proeven, kun je ook fruit gaan geven.

Appel

Appel is het hele jaar goed verkrijgbaar, een echt Nederlands product, hartstikke gezond en heel veelzijdig. Een goed product dus als een van de eerste hapjes. Appel heeft alleen wel een paar nadelen. Hij wordt bruin (maakt voor de smaak niet uit, maar ziet er niet zo lekker uit) en hij is wat hard en daarom moeilijk glad te pureren. Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. 

Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.

appelhapje

Recept appelhapje

Benodigdheden voor 5 miniporties voor een baby van 4 tot 6 maanden

1 appel (bijv elstar, jonagold of golden delicious)

Bereiden appelhapje

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in 8 stukken. Zet een pannetje met een klein laagje water op het vuur (ongeveer 1-2 cm water). Kook hierin de stukken appel in 5 min gaar. Prik in de appel om te voelen of hij goed zacht is geworden.
Haal de appel van het vuur en pureer de stukken appel helemaal glad.

babyhapje

Appelhapje voor oudere baby’s

Vanaf 6 maanden mogen de hapjes van je baby meer structuur hebben. Je kunt er dan voor kiezen de appel te raspen ipv te koken en te pureren. Rasp de appel op de kleinste stand van je rasp en bouw op naar een grotere rasp als je baby ouder wordt.
Is je baby nog niet toe aan deze structuur? Maak dan het hapje zoals voor jongere kindjes, maar laat de schil aan de appel zitten bij het koken en pureren.

Stukjes voor je baby

Vanaf 7 maanden kun je je baby ook gekookte stukjes appelpartjes geven.  Het is wel belangrijk dat de appelpartjes gekookt zijn. Ze zijn anders te hard en gevaarlijk voor je kindje om te eten. Gekookte appelpartjes kan  een baby zo vanuit zijn vuistje eten.
Als je je baby wat meer structuur wil geven kan je vanaf 8 maanden hele dunne appelpartjes snijden. Deze geef je dan ongekookt aan je baby. Deze plakjes mogen maar max 2-3 mm dik zijn.

Invriezen appelhapjes

Een appelhapje kan je perfect invriezen. Maak bijvoorbeeld een hapje van 2 appels en vries de puree in in een ijsblokjesvorm. Zo heb je nog veel handige porties op voorraad. Met mijn schema's kun je aan de slag met het voorbereiden van de hapjes. Je leert hoe je binnen 2 uur alle hapjes voor 2 maanden voorbereid. Al mijn voedingsschema's vind je ook terug in de hele complete cursus babyvoeding.


Combineren van appel

Appel is een fruitsoort die zich perfect laat combineren. Appel is lekker in een groentehapje (maak bijvoorbeeld een babyhapje van aardappel, spruitjes en appel of een hapje van zoete aardappel, bloemkool, linzen en appel)
Ook met andere fruitsoorten laat hij zich goed mengen, bijvoorbeeld met peer (extra lekker met een snufje kaneel), met blauwe bes of met banaan.

Podcast combineren babyhapjes

Ik nam ook een podcast aflevering op over het combineren van smaken. Hoe weet je welke smaken lekker combineren? Luister hier de podcast

Gratis receptenboekje babyhapjes

Wil jij vers voor je baby koken? Ontvang dan mijn gratis receptenboekje om zelf mee aan de slag te gaan :-)
Ik deel inspirerende recepten EN belangrijke tips met je, waarmee jij je baby gezond leert eten!

 

 

Reacties
Categorieën